01:18

NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA

POPUŠTANJE MERA

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Nove mere obradovaće sve! Ovo je najnovijih 5 odluka

Društvo -

Na današnjoj sednici Kriznog štaba, doneto je nekoliko novih mera, tačnije relaksirane su stare mere u borbi protiv korona virusa.

Očekivalo se da će Krizni štab doneti odluku o dodatnom popuštanju mera, a pre svega, kako prenose mediji, u vezi sa održavajem matura, svadbi i drugih proslava i okupljanja, uz određene epidemiološke mere.

- Duži vremenski period imamo stagnaciju, situacija u bolnicama nam je sasvim zadovoljavajuća. U ovom trenutku imamo manje od 500 pacijenama u celoj Srbiji u bolnicama koji se leče od Kovida-19 - rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković.

sednica kriznog štaba
foto: Printscreen Tanjug

Ovo su mere koje su donete na današnjoj sednici:

- Sve prodavnice na dalje mogu da rade od 0 do 24 sata, nema više ograničenja. Uz poštovanje preventivnih epidemioloških mera.

- Ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imaju neograničeno radno vreme. U zatvorenom prostoru do 1 sat iza ponoći. Takođe dozvoljeno je i puštanje muzike u zatvorenom delu lokala, kao i u baštama.

- Što se tiče sportskih događaja, preporuka Kriznog štaba Vladi Srbije jeste da se dozvoli prisustvo publike na stadionima. I to otvoreni tereni do 50 odsto kapaciteta, a u zatvorenim halama do 30 odsto kapaciteta.

- Omogućeno je okopljanje u zatvorenom i otvorenom do 500 ljudi. Gde je više od 500 posetilaca to ne može da se radi bez saglasnosti Kriznog štaba, tačnije bez posebne dozvole.

- Dozvoljene su i proslave mature, uz ograničenje da ne može da bude više od 500 ljudi.

- Sada su dozvoljene ekskurzije za đake, kao i rekreativna nastava koje se organizuju uz saglasnost Ministarstva prosvete i nadležnih organa - naveo je Gojković.

Gojković je tokom svog obraćanja apelovao na sve sugrađane da se vakcinišu, i objasnio da u Srbiji ne postoji zakon po kome bi onim građanima koji su se imunizovali mogle da se daju određene povlastice.

Ranije danas ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da očekuje da Štab donese odluku da se održe maturske večeri, u skladu sa poznatom regulativom, kao i zdravstvenim preporukma, jer je to najznačajniji dan u životima svih malih i velikih maturanata.

Inače, u Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 8.287 građana od kojih je 124 novozaražena.

Preminulo je osam pacijenata dok se na respiratorima širom zemlje nalaze 24 obolela.

Ukupan broj datih doza: 4.988.039. Ukupan broj građana koji su primili prvu dozu i onih kojih su primili obe doze: 2.665.581. Ukupan broj građana koji su primili obe doze: 2.322.458.

Lončar o popuštanju mera

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je ranije danas da će nadležni maksimalno izaći u susret koliko mogu u popuštanju mera, ali da je sigurno da se neće ići u korist sopstvene štete.

- Jedna od tema biće i stanje u zdravstvenom sistemu, epidemiolozi će reći svoje viđenje, na osnovu brojki, i budite sigurni da ćemo maksimalno što možemo da izađemo u susret - izaći, ali nećemo ići u korist svoje štete, da nam se prerano opuštanje, ne bi vratilo kao bumerang u vidu većeg broja zaraženih - rekao je Lončar novinarima na primopredaju ambulantih vozila za zdravstvene ustanove u Srbiju, kao donaije SAD.

Grad Beograd ima nekoliko zahteva

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je ranije da je Grad Beograd pripremio nekoliko zahteva za sednicu.

- Naši zahtevi su da se produži radno vreme ugostiteljskim objektima do 1 sat, da se dozvoli muzika do 24 sata, omogući izvođenje žive muzike uz poštovanje svih mera. Gradski zavod za javno zdravlje je pre nekoliko meseci propisao mere kako živa muzika može da se izvodi - rekao je Vesić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track