Najnovije vesti

KURIR TELEVIZIJA, puls srbije

SKANDALOZNA SVAĐA U EMISIJI UŽIVO! Advokat i psihološkinja U KLINČU oko Zakona o NASILJU NAD ŽENAMA! Pljušte ŠOKANTNE izjave!

Društvo

U poslednje dve decenije u Srbiji je ubijeno više od 300 žena, a više od 400 dece ostalo je bez svojih majki. Ubice su najčešće njihovi partneri ili neki od muških članova porodice.

O tome kakvu podršku i zaštitu od zvaničnih institucija imaju žene koje prijave nasilje u Pulsu Srbije govoriće sa Irena Stanojević, psihološkinja iz Sigurne kuće i Ivan Simić, advokat.

Tokom emisije, u jednom trenutku došlo je do verbalnog okršaja između psihološkinje i advokata Simića, jer se nisu poklopili njihovi stavovi oko Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Povodom slučaja osmogodišnjaka koji je prijavio nasilje od strane svog očuha i majke, Stanojević je zaključila da svakako da je to veoma hrabar potez deteta.

Puls Srbije, Irena Stanojević
foto: Kurir

- Moramo da shvatimo da nasilje nije nešto što treba da se trpi. Zabinuti smo zbog sve većeg nasilja u porodici. Moramo da vidimo na koji način institucije sve zajedno treba da reaguju - navela je Stanojević.

Puls Srbije, Ivan Simić
foto: Kurir

Voditelj Dejan Miličić naveo je da svaka treća žena prijavi nasilje, na šta je advokat Simić izneo skandalozne činjenice zbog koji je nastala žestoka svađa u studiju.

- Pa ako je neko prijavio nasilje, da li to znači da se ono i desilo. Znate li koliko postoji simulovanih prijava. Da li se iko pozabavio problematikom simulacije. Znate li vi koliko ja imam problema da nljudima objasnim da kada je izrečena hitna mera, ona je u 95 posto neosnovana i neopravdana, ali je izrečena i moraš da je poštuješ - rekao je Simić i šokirao sve.

- Ne bih se složila da je u 95 odsto - navela je Irena Stanojević.

- Pa koliko bude izrečenih osuđujućih presuda. Hitna mera mora da se poštuje. Svi moraju da je poštuju. ne možeš ti da oprostiš svom partneru i da ne poštuješ ono što je sud odredio - navodi Simić i dodaje da ili nešto ne valja u samom tom zakonu ili nešto nije u redu sa ljudima.

- Ja se ne bih složila sa advokatom i to se vidi iz mase naših slučaja. Ženama koje trpe nasilje zakon je doneo mnogo olakšica kada hoće iz nasilja da izađu. Da li će se pomiriti ili se neće pomiriti sa nasilnim partnerom to je njihovo pravo - navela je Stanijević.

- Struka se bunila protiv ovog zakona. Vi ubistva sprečavate jednim zakonom koji ne donosi nikakve rezultate - pobunio se Simić.

svađa
foto: Kurir televizija

- Zakon je mnogo olakšao ženama koje hoće iz nasilja da izađu. Treba da vidim na koji način društvo treba da raguje. Ove žene su brutalno napadnute Žene često misle da mogu da kontrolišu nasilje nad njima.

Advokat Simić naveo je kao najbolje rešenje u ovom slučaju rad na poboljšanju institucija.

svađa
foto: Kurir televizija

- Čovek koji se ubio nije sačekao da društvo odreaguje na njegovo najopasnije društveno ponašanje, on je sam sebi presudio. Mi ćemo problem rešavati tako što ćemo jačati kapacitete institucija, tako što će se sredstva odvajati za institucije, a ne za razne nevladine organizacije. Mi moramo da se fokusiramo na prave vrednosti, ako je nama jedini fokus u društvu na zakonu o rodnoj ravnopravnosti ili kako se već zove, umesto da se bavimo time ko nam obrazuje kadrove, šta su nam društvene vrednosti. Nama se na televiziji pojavljuju oni koji promovišu prostituciju. Mi smo izgubili kritičnost - navodi Simić.

Deca se oduzimaju kada ih roditelji zanemare, napomenuo je advokat Simić.

- Veoma je bitno da dete raste u podržavajućoj okolini. Lišavanje roditeljskog prava je jako dugotrajan i težak proces. Mi imamo prilike to da vidimo u Sigurnoj kući. Nažalost nije svako rođen da bude roditelj, to je jedna istina sa kojom se mi veoma često susrećemo - naveo je Stanojević.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja