OGNJENA MARIJA NIKOME NE PRAŠTA Veruje se da pali i kažnjava ognjem, a devojke danas ovo treba da poklone mladiću koji im se sviđa
Foto: Printscreen Youtube

zaštitnica žena

OGNJENA MARIJA NIKOME NE PRAŠTA Veruje se da pali i kažnjava ognjem, a devojke danas ovo treba da poklone mladiću koji im se sviđa

Društvo -

Danas se slavi spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija, a ovaj praznik se svrstava u veoma poštovane u narodu, posebno među ženama.

Kao i praznici svetiteljki koji za njom slede, Blaga Marija i Trnova Petka, ni Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema crveno slovo, ali se obeležava kao krsna slava u Srba.

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina nikome ne prašta, pali i kažnjava ognjem, a grmljavina na ovaj sveti praznik je loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, bolest i siromaštvo. Ako danas prođemo bez nepogoda, veruje se, čeka nas napredak i mir.

U tradiciji, Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, sveca čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Po priči, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet.

Međutim, kao i Sveti Ilija, i Marija pali i kažnjava ognjem. Zato se danas ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da ne valja "ni konac u iglu udenuti". Ako se ovo ne ispoštuje, veruje se da će se tako svetiteljka uvrediti, pa će poslati vatru i gromove na one koji su se usudili da rade na njen dan.

U nekim delovima Istočne Srbije uvreženo je mišljenje da devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

Prema verovanjima, one kojima se na ovaj dan zapali žito ili seno Marija opominje jer su se ogrešili radeći na praznik.

Postoji poslovica koja kaže: "Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!"

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, a kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u "velikim vodama".

Mošti na Ohridu

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12 godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana. Deo moštiju svete Marine, jedna ruka svetice čuva se u svetogorskom manastiru Vatoped. Ostatak moštiju nalazi se u manastiru iznad Ohridskog jezera.Njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i pravoslavni i muslimani.

Prema predanju, nakon što je primila hršćanstvo krštenjem, sveta mučenica Marina zavetovala se da se nikada neće udati, ali i da će svojom dušom postradati za Isusa Hrista i kristiti se u krvi mučeništva. Zbog ove odluke, njen otac ju je omrznuo i nije je smatrao svojom kćerkom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track