Najnovije vesti

DOKTOR ĐERLEK UPOZORAVA: Četvrti talas korone neminovan! Očekuje pooštravanje mera, a evo i kojih
Foto: Kurir televizija

virus može da nadjača postojeće vakcine

DOKTOR ĐERLEK UPOZORAVA: Četvrti talas korone neminovan! Očekuje pooštravanje mera, a evo i kojih

Društvo

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek istakao je da je ćetvrti talas korona virusa neminovan, a onda je prokomentarisao i postojeće mere.

- Ne verujem da sa postojećim merama možemo da dočekamo pogoršanje, ne smemo da čekamo da se to dogodi. Četvrti talas korona virusa je neminovan, a sigurno nećemo čekati pogoršanje epidemiološke situacije sa postojećim merama - rekao je Đerlek.

On je istakao da je neophodno pooštravanje mera kako bi se smanjila mogućnost prenosa zaraze korona virusom.

- Očekujem pooštravanje mera u smislu broja ljudi koji se okupljaju na jednom mestu, jer svaki kontakt predstavlja ogroman rizik za prenošenje zaraze. Kod nas je procenat vakcinisanih nizak, a opuštenost građana neopravdana i nedopustiva - rekao je on.

Doktor kaže i da će borba s virusom korona trajati duže nego što smo se nadali.

- Svakodnevno se veliki broj građana vraća s letovanja. Razumem opuštanje i odlazak na zasluženi odmor, ali samo ako ste otišli na put vakcinisani. Ići na letovanje nevakcinisan, u zemlje gde bukti korona, veliki je rizik. Već nas plaši konstantan rast broja pregleda u kovid ambulantama - rekao je on.

Upitan koliko se očekuje inficiranih na dnevnom nivou u septembru, Đerlek kaže da mu je žao što pojedini građani i dalje ne shvataju ozbiljnost situacije.

- Ne možemo da pobedimo koronu bez visokog procenta vakcinacije. U međuvremenu, omogućavamo virusu da mutira i podiže nivo procenata za podizanje kolektivnog imuniteta, slabi efikasnost postojećih vakcina. Otuda ne isključujem mogućnost da će se pojaviti neki soj koji će biti rezistentan na postojeće vakcine, što bi bila katastrofa - upozorava Đerlek.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja