MOĆNI LAZANSKI PROBIJA I OKLOP TENKOVA: Pogledajte kako izgleda novo srpsko BORBENO VOZILO nazvano po pokojnom ambasadoru (FOTO)
Foto: PRintscreen/RTS

vojska srbije

MOĆNI LAZANSKI PROBIJA I OKLOP TENKOVA: Pogledajte kako izgleda novo srpsko BORBENO VOZILO nazvano po pokojnom ambasadoru (FOTO)

Društvo -

Novo vozilo srpske vojske koje bi moglo da ponese ime pokojnog vojnog komentatora i ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog biće modifikovana verzija postojećeg "Lazara 3".

Glavna razlika između "Lazara 3" i "Lazanskog" biće top. Vozilo bi trebalo da ima top 30 puta 173 milimetara sa odgovarajućom municijom koju pravi "Sloboda" u Čačku, zatim mitraljez i dva lansera za savremene protivoklopne vođene rakete. To će biti nastavak "Lazara 3".

vojno vozilo
foto: PRintscreen/RTS

- Pored dobre vatrene podrške koje može da ostvari može da zaštiti ljudstvo od kalibara 12,7 milimetara sa prednje strane i municije kalibara 7,62 milimetara sa bočnih strana - navodi major Vojske Srbije Aleksandar Grujić.

vojno vozilo
foto: PRintscreen/RTS

Top je višenamenski i služi za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama... Koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna da probije i oklop lakih tenkova.

- Dakle, pruža dobre manevarske sposobnosti, zaštitu ljudstva i dobru vatrenu podršku - dodaje Grujić.

"Lazanski" bi fizički trebalo da bude sličan "Lazaru 3", ali pretpostavlja se da će prilikom ispitivanja biti nekih korekcija koje će biti uslovljene ugradnjom naoružanja i novom elektronikom.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track