STIŽE SPAS! Srbija uvela još DVA LEKA protiv korone! Ovo je NOVI PROTOKOL za lečenje kovida 19!
Foto: Printscreen

KURIR SAZNAJE

STIŽE SPAS! Srbija uvela još DVA LEKA protiv korone! Ovo je NOVI PROTOKOL za lečenje kovida 19!

Društvo -

Srbija je najnovijom, 12. verzijom protokola za lečenje pacijenata s kovidom 19 i zvanično uvela biološku terapiju za teške pacijente, saznaje Kurir. Osim tocilizumaba, koji je kao takav već bio u protokolu, ali bez naznake da je reč o biološkoj terapiji, sada su dodati i lekovi baricitinib i sarilumab.

Kako je navedeno u 12. verziji protokola, koja važi od juče, biološka terapija se primenjuje kod pacijenata sa umereno teškom do veoma teškom kliničkom slikom, koji su hospitalizovani u poluintenzivnoj ili intenzivnoj nezi, i to u slučaju progresije nalaza na plućima i/ili porasta markera zapaljenja, uz prethodno primenjene druge preporučene terapijske mere. Takođe, u protokolu je naznačeno da ga "deo vodiča ne preporučuje s obzirom na izostanak dokaza efikasnosti".

- Indikacija za primenu je IL-6 = 40 ng/l, uz porast CRP >50 mg/l (ili trostruki porast koncentracije CRP unutar 48 č, ako ne može da se odredi IL-6) uz znake kovid pneumonije praćene sa = 25 resp/min, SpO2 (pulsnom oksimetrijom) <93% i pO2 <8,66 kPa bez oksigene terapije - piše u 12. verziji protokola.

lekovi
foto: Printscreen

A to zapravo znači da interleukin 6 (IL-6), jedan od markera zapaljenja, mora da bude najmanje 40 (normalno je 6-7), a CRP, koji takođe pokazuje zapaljenje, veći od 50 (normalno je obično do 5). Osim toga, da pacijent koji ima upalu pluća ima najmanje 25 udisaja u minutu (normalno je inače 12-18), da je saturacija merena na prstu pala ispod 93 i da su loše gasne analize.

Svi ovi lekovi, inače, koriste se kod kovida 19 kako bi se na koncu pokušalo sprečavanje citokinske oluje, koja može biti smrtonosna. Sva tri leka su odranije u upotrebi, koriste se za lečenje različitih oboljenja, a najpoznatiji su po lečenju reumatoidnog artritisa.

Baricitinib je tableta koja se, kako stoji u protokolu, daje maksimalno 14 dana ili do otpusta iz bolnice, a doziranje zavidi od eGFR (potiče od Estimated glomerular filtration rate), a pokazuje bubrežnu funkciju pacijenta (videti okvir).

Prof. dr Džastin Stebing, svetski poznati onkolog sa Imperijal koledža u Londonu, nedavno je u intervjuu za Kurir naveo da je njegov favorit u lečenju kovida upravo baricitinib, na čijem ispitivanju je i sam radio.

Biološka terapija
foto: Kurir

Nije skupa tableta

- Volim da preporučujem baricitinib jer je to vrlo obična tableta koja se uzima jednom dnevno, nije skupa, ima malo interakcija sa drugim lekovima, kratak poluživot i deluje bezbedno. Najvažnije od svega, ovaj lek ima najveće beneficije kod sprečavanja mortaliteta u bilo kojoj nasumičnoj studiji i ima dvostruki antivirusni efekat i efekat protiv citokina - rekao nam je tada prof. Stebing.

Sarilumab se daje intravenski jednokratno, a tocilizumab, koji je, kao što naznačismo, u protokolu odranije, primaju pacijenti intravenski u dve doze.

Kortikosteroidi

Malo stroža primena

U novoj verziji protokola za kortikosteroide je napisano, kao i ranije, da se daju i kod bolesnika sa oblikom dva bolesti, koji podrazumeva blagu kliničku sliku i da su bez komorbiditeta, ali sa znacima pneumonije, ali ovaj put je dodata naznaka - u slučaju izostanka terapijskog odgovora na prethodnu terapiju.

Inače, uobičajena je praksa da se kortikosteroidi daju pacijentima počev od umereno teške do najteže kliničke slike, odnosno onima koji su najmanje na kiseoničkoj potpori, pa do respiratora.

Antibiotici

Po tačno naznačenoj šemi

I antibiotike lekari masovno prepisuju u ovo doba korone, pa je i u ovoj, kao i u prethodnoj verziji protokola, naznačeno crvenom bojom i podvučeno „Ne davati antibiotike rutinski! Zbog rizika od ozbiljnih neželjenih dejstava i rastuće rezistencije na antimikrobne lekove“, kao i da primena antibiotika ide „samo kod verovatne ili dokazane bakterijske infekcije“. Novina je da je u protokolu sada jasno naznačeno koji antibiotik, kada i kako davati u skladu s Nacionalnim vodičem racionalne primene antibiotika.

U protokolu, al’ ne po dobru

Aspirin ne pomaže

Aspirin je vrlo popularan kod nas od kad je buknula epidemija koronavirusa, mnogi ga uzimaju, a brojni doktori ga daju pacijentima kako bi sprečili stvaranje trombova. Sada je, za razliku od prethodnih verzija, aspirin pomenut u protokolu, i to da bi se naznačilo da od njega nema vajde.

- Kod kovid 19 pozitivnih osoba nema dokaza da je u tromboprofilaksi indikovana primena aspirina - piše u 12. verziji protokola.

Štampano izdanje 23.09.2021.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track