GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA NIKOLA DAŠIĆ ZA KURIR O DOLASKU ŠKODE U ŠUMADIJU: Izvanredna prilika za domaće proizvođače i nove poslove
Foto: Grad Kragujevac

Odlične vEsti

GRADONAČELNIK KRAGUJEVCA NIKOLA DAŠIĆ ZA KURIR O DOLASKU ŠKODE U ŠUMADIJU: Izvanredna prilika za domaće proizvođače i nove poslove

Društvo -

Dolazak Škode u Kragujevac i početak proizvodnje pod okriljem ove kompanije osim što predstavlja nova radna mesta za naše sugrađane upravo ima i mnogo širi karakter.

Naime, Škoda će u Kragujevcu proizvoditi trakcione motore i kompletne tramvaje za gradove širom Evrope, uz kompletan inženjering. To prodrazumeva ozbiljnu priliku za domaće proizvođače koji će se, uveren sam, nametnuti kvalitetom i uslovima u proizvodnji pojedinih delova i sklopova, a i to dodatno znači novo zapošljavanje.

Takođe, razvoj i proizvodnja Škodinih proizvoda u Kragujevcu odraziće se na podizanje nivoa edukovanosti kadra, u skladu sa najnovijim svetskim standardima - kaže ekskluzivno za Kurir Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, povodom najave dolaska ovog giganta u srce Šumadije..

- Moram reći da se na dovođenju Škode aktivno radi od aprila meseca. O takvim stvarima se unapred ne govori što zbog samog potencijalnog partnera, što zbog toga jer nije pristojno javnosti obećavati nešto dok posao nije konačan. Moram, u ime svih Kragujevčana, da uputim beskrajnu zahvalnost predsedniku Republike na snažnoj podršci da se ova investicija i dogodi, ali i MIND grupaciji koja je svojim referencama i odličnim uslovima koje nudi pružila Škodi mogućnost da se nastani baš u Kragujevcu.

Takođe, zahvaljujem se i predstavnicima Škode koji su prepoznali potencijale našeg grada i koji su me na prethodnim sastancima uverili da će Škoda u Kragujevcu poslovati kao društveno odgovorna kompanija, posvećena nesebičnom davanju doprinosa lokalnoj zajednici - ističe Dašić.

Kragujevac, Nikola Dašić
foto: Grad Kragujevac

Prema saznanjima koja imam izražavam duboku nadu da Škoda nije poslednje veliko ime svetske industrije koje će se pojaviti u našem gradu i verujem da ćemo se u narednim godinama zajedno radovati vestima poput ove, kaže Dašić.

S druge strane, kada se nađete u prilici da predstavljate Kragujevac pred potencijalnim investitorima iz celog sveta svesni ste da samo pominjanje imena grada često ne znači previše na globalnom nivou. Međutim, kada pored bogate industrijske tradicije i činjenice da je naš grad ozbiljan univerzitetski centar pomenete da je Kragujevac domaćin svetskim kompanijama poput Simensa, Škode ili Fijata istog trenutka privlačite pažnju.

- Sam dolazak Škode u Šumadiju nas dodatno brendira kao izuzetno respektabilan industrijski centar. Ovo je razlog zašto radimo na tome da se grad predstavi na međunarodnoj izložbi EXPO Dubai 2021, u tematskoj nedelji industrije i obrazovanja, a u okviru paviljona Republike Srbije. Sasvim smo sigurni da kao industrijski centar imamo da ponudimo mnogo brojnim investitorima sa svih strana sveta koji budno prate i obilaze ovu najveću svetsku izložbu.

Očekujem i da će naši privrednici iskoristiti pogodnosti koje Republika Srbija putem PKS-a obezbeđuje, od besplatnog avio prevoza, lokalnog transporta, ulaznica na Dubai EXPO i obezbeđenog prostora u okviru paviljona Srbija, kako bi prezentovali sve svoje potencijale pred svetskom investicionom elitom ili obezbedili plasman svojih proizvoda na brojna međunarodna tržišta. Svakako tu je prostor za podizanje naše privrede na sasvim novi nivo, bez obzira što se i sada kao region ponosimo vodećim učešćem u spoljnotrgovinskoj razmeni - zaključio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track