Najnovije vesti

DOKTORKA GLIGIĆ PREDVIĐA DVA SCENARIJA ZA ZAVRŠETAK PANDEMIJE: Ništa ne može da nas iznenadi, ovo su nam mogućnosti
Foto: Printscreen Youtube RTS

epidemiološka situacija u Srbiji vrlo nepovoljna

DOKTORKA GLIGIĆ PREDVIĐA DVA SCENARIJA ZA ZAVRŠETAK PANDEMIJE: Ništa ne može da nas iznenadi, ovo su nam mogućnosti

Društvo
07:55h

Šef laboratorije u Institutu “Torlak” u doba variole vere dr Ana Gligić (87) kaže da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji vrlo nepovoljna zato što se o virusu, pre svega, još ne zna dovoljno.

Kako čuvena naučnica objašnjava, zasad je utvrđeno da je koronavirus mutirao u osam varijanti, a kroz broj novozaraženih, na respiratoru i umrlih, vidi se da je svaka naredna varijanta jača i smrtonosnija od prethodne.

Svakodnevno čitajući najprestižnije svetske časopise i prateći parametre epidemije, dr Gligić navodi da su moguća dva scenarija za završetak ove epidemije kojoj se kraj i dalje ne nazire.

‒ Predviđam dve mogućnosti. Ili će se virus ugušiti, odnosno mutacija će pokušati da ostane na čoveku, a nove se više neće pojavljivati i tako će se on vremenom ugušiti. Ipak, moguć je i drugačiji scenario. Da se već do kraja godine pojavi nova mutacija toliko snažna da svi obole. Pokazalo se da je ovaj virus nepredvidiv i ništa ne može da nas iznenadi ‒ navodi dr Gligić.

Virusološkinja ističe da sada sa sigurnošću može da kaže da je virus prirodnog porekla.

‒ Antivakseri stalno ističu kako je koronavirus veštački napravljen. Međutim, da je virus nastao u laboratoriji, on bi bio zaključan. Ne bi dolazilo do mutacija. I taj koji ga je projektovao ne bi ga pustio tek tako, nego bi ga zaključao ‒ objašnjava dr Gligić.

Naučnica, koja je u martu posle 13 dana provedenih na kiseoniku uspela da pobedi kovid-19, kaže da je i ona jedna od onih koji su se zarazili nakon vakcinacije. Prema njenim rečima, sigurna je da je zakačila infekciju u periodu između dve doze, a da joj je život spaslo upravo to što se cepila.

‒ Trebalo bi da primim treću dozu, ali ću sačekati još malo, pošto sam ubeđena da sam stvorila dosta antitela i jak prirodni imunitet. Realno je očekivati da se u mesecima pred nama naprave i nove vakcine koje će biti sačinjene od novih sojeva virusa ‒ zaključuje sagovornica.

(Kurir.rs/Objektiv)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track