DELTA PLUS USKORO MOŽDA I U SRBIJI: Nova varijanta korone još zaraznija, OPASNO za sve, pa i za DECU!
Foto: Zorana Jevtić

korona ne posustaje

DELTA PLUS USKORO MOŽDA I U SRBIJI: Nova varijanta korone još zaraznija, OPASNO za sve, pa i za DECU!

Društvo -

Delta plus, nova varijanta koronavirusa, koja se već pojavila u najmanje 44 zemalja u svetu zaraznija je za, kako se pretpostavlja, 10 do 15 odsto od osnovnog delta soja! U ovom talasu koronavirus je u Srbiji, kao nikada ranije, napadao i decu koja su imala teške kliničke slike, pa je čak troje završilo na respiratoru a jedan zaraženi tinejdžer navodno i preminuo, te stručnjaci strahuju da bi ova varijanta, koja bi uskoro mogla da dođe i u našu zemlju, mogla da bude još opasnija po sve nas, pa i mališane!

Slučajeve zaraze novom delta plus varijantom, između ostalih zemalja, prijavila je i Rusija, koja beleži rekordan porast broja zaraženih i umrlih.

sahrana
foto: Shutterstock

- Moguće je da će se varijanta AY.4.2 naširoko proširiti - rekao je, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Kamil Khafizov, viši istraživač u ruskom nadzorniku zdravlja Rospotrebnadzor i dodao da bi delta plus mogao da podstakne skok stope novih slučajeva kovida-19, kao i da na kraju zameni delta soj. Delta plus varijanta identifikovana je i u Izraelu, a nosilac je bio, kako su saopštili, 11-godišnji dečak koji je stigao iz Evrope. Sve veći broj slučajeva zaraze ovim sojem se beleži i u Austiji gde je broj novoobolelih dramatično porastao.

Nova mutacija je pod budnim nadzorom naučnika u Velikoj Britaniji, gde šest odsto svih genetski sekvenciranih slučajeva pripada novom soju. Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku u Londonu rekao je da se ova varijanta za oko 10 odsto lakše prenosi nego originalni delta soj, koji je dominantan i širom sveta.

dr Jelena Begović
foto: Nemanja Nikolić

Dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, kaže za Kurir da se delta plus soj vodi kao varijanta delta soja zato jer ima jednu dodatnu mutaciju u S proteinu, koji je odgovoran za širenje virusa.

Marijan Ivanuša

Korona će pronaći nevakcinisane

Marijan Ivanuša
foto: Printscreen RTS

Marijan Ivanuša, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, rekao je da za sada nema podataka da se delta plus soj brže širi i da izaziva težu bolest od običnog delta soja. Međutim, on je dodao da očekuje da će nevakcinisane koronavirus pronaći tokom ove zime.

- Teško će se bilo ko sakriti od virusa. Kod mnogih može izazvati tešku bolest - rekao je on i dodao da je vakcinacija jedina mera koja pomaže u zaštiti od virusa.

- Delta soj je, kako je utvrđno, mnogo infektivniji u odnosu na prethodne sojeve, a sada se pojavila nova mutacija, koja je prethodno detektovana i u južnoafričkom i soju iz Brazila. Pretpostavke su da je širenje lakše za 10 do 15 odsto, kao i da delta plus može blago smanjiti efikasnost vakcina i prirodnog imuniteta, ako ste preležali kovid. Naučnici su još oprezni, jer nema dovoljno podataka, ali se ne očekuje da je promena toliko velika, s obzirom da je u pitanju mutacija koja već postoji u nekim sojevima. Međutim, ova varijanta će se svakako pratiti u narednom periodu - objašnjava ona i dodaje da je svaki soj koji se lakše širi opasan po celu populaciju, pa i po decu, koja se već u ovom talasu, kako navode lekari, zaražavaju u većem procentu, imaju teže upale pluća i razne komplikacije.

bolnica, Respirator
foto: Shutterstock

- Problem je u velikim brojkama. Virus dolazi do velikog broja ljudi koji su međusobno različiti - naša genetika i imunutet su različiti, kao i odgovor na napad virusa. Naravno da je za očekivati da će sa zaraznijom varijantom širina kliničkih slika biti sve šira i šira, čak i kod dece - navodi dr Begović koja ističe da statistika nedvosmisleno pokazuje da se kod vakcinisanih mnogostruko smanjuje šansa za razvijanje težeg oblika, te da bi se vakcinom trebalo da zaštite i deca od 12 i više godina.

vakcina, korona
foto: Shutterstock

S obzirom da je delta plus već evidentirana u velikom broju zemalja verovatno je da bi uskoro mogla da se pojavi i kod nas:

- Jasno je da je ova varijanta krenula da se širi, a koliko će je biti u odnosu na originalni soj i da li će polako početi da ga zamenjuje, tek će se videti.

Dr Snežana Rsovac

Deca sada ugroženija

dr Snežana Rsovac
foto: Printscreen YouTube

Dr Snežana Rsovac, načelnica intenzivne nege Univerzitetske dečje klinike Tiršova podseća za Kurir da do ovog talasa nismo imali decu koja su morala da budu na respiratoru, a sada se i to, iako ne u velikom broju, dešava. Sa infektivnijom varijantom situacija može biti još ozbiljnija.

- Kod korone je veoma različit imunološki odgovor na virus. I dalje neko prođe sa blagom slikom, neko sa umerenom, a neko, nažalost, sa teškom. Što je veća virulentnost virusa veće su i mogućnosti ispoljavanja bolesti, pa i kod dece.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja