KOJA TERAPIJA JE NAJBOLJA U KOVIDU: Čuveni dr Ognjen Gajić s Mejo klinike za Kurir objašnjava koji lekovi su efikasni
Foto: privatna arhiva

EKSKLUZIVNO

KOJA TERAPIJA JE NAJBOLJA U KOVIDU: Čuveni dr Ognjen Gajić s Mejo klinike za Kurir objašnjava koji lekovi su efikasni

Društvo -

Koja se terapija ispostavila kao najbolja u kovidu 19 odgovorio je, između ostalog, u intervjuu za Kurir svetski priznati prof. dr Ognjen Gajić, specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti, koji je jedan od vodećih doktora na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, u SAD.

- Dosadašnja istraživanja su pokazala različitu efikasnost u zavisnosti od stadija infekcije. U fazi virusne replikacije, što je otprilike prva nedelja, određenu efikasnost su pokazala monoklonalna antitijela i antivirusni lijek remdesivir. Ne smanjuju smrtnost, ali ublažavaju tok bolesti - kazao je prof. dr Gajić.

U kasnijoj fazi pojačanog imunog odgovora, a to su hospitalizirani bolesnici s upalom pluća, dodao e prof. Gajić, najefikasniji su se pokazali kortikosteroidi, koji u umjerenoj dozi smanjuju smrtnost.

- Neke studije su pokazale dobar učinak terapeutskih doza heparina, i to po prijemu u bolnicu. Kod bolesnika sa naglim pogoršanjem u toku bolničkog liječenja, uprkos kortikosteroidima, određeni efekat imaju noviji imunomodularni lijekovi - tocilizumab, baricitinib, mada nisu poređeni sa većim dozama kortikosteroida - kazao je prof. Gajić.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja