04:29

BEZ TESTA NI NA KUĆNU ZABAVU? Srpkinja Dejana otkrila kako izgleda život sa kovid propusnicama u Nemačkoj

nova epidemiološka mera

NE NASEDAJTE! OVI SERTIFIKATI SE NE PRIZNAJU: Da biste ušli u lokal morate imati jednu od ovih 5 potvrda, u suprotnom SLEDI KAZNA

Društvo -

Kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa počela je u subotu, dok će novčano kažnjavanje pravnih lica i građana početi od večeras.

Kako bi bile uklonjene sve nedoumice, Vlada Srbije još jednom podseća građane na pravila i procedure u vezi sa kovid sertifikatima.

"Kovid sertifikati su u stvari digitalni zeleni sertifikati, koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ono što će vam omogućiti ulazak u ugostiteljski objekat nakon 22 časa u narednom periodu jeste da Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog:

• Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana

• Negativan PCR test ne stariji od 72 sata

• Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati

• Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom

• Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima. Digitalni zeleni sertifikat – kovid sertifikat možete imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

02:47

NEMA ŠALE U ŠVAJCARSKOJ: Srbin do detalja opisao kako funkcioniše život sa KOVID PROPUSNICAMA

"Još jednom napominjeno da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela. Pozivamo sve građane, a posebno mlade, da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti ”testovi” nisu validni i neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata od strane ovlašćenih lica", navodi se u saopštenju.

Cilj uvođenja kovid sertifikata je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Kovid propusnice, kovid pasos, digitalni zeleni sertifikat, E Uprava
foto: Nemanja Nikolić, Shutterstock

"Stoga se Vlada Srbije nada da će se i večeras građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli Kovid sertifikata i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana."

Podsećamo još jednom da su kovid sertifikati, tj. kontrola digitalnih zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima. Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V kao i vakcine proizvođača Fajzer i AstraZeneka. Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:49

KOVID PROPUSNICE: Od večeras počinje novčano kažnjavanje

Bonus video:

02:46

TANJA IZ HOLANDIJE O KOVID PROPUSNICAMA: Nevakcinisani mogu da sede u bašti kafića, ali ne mogu da uđu i da odu u WC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track