EKSKLUZIVNO: Kurir prvi sa inspekcijom u obilasku prestoničkih lokala od kad je počelo kažnjavanje! KONTROLIŠU SE KOVID PROPUSNICE
Foto: Damir Dervišagić

KONTROLA

EKSKLUZIVNO: Kurir prvi sa inspekcijom u obilasku prestoničkih lokala od kad je počelo kažnjavanje! KONTROLIŠU SE KOVID PROPUSNICE

Društvo -

Nova mera u borbi protiv korona virusa u vidu kovid propusnica stupila je na snagu u subotu 23. oktobra od 22 sata, a kažnjavanje za kršenje tog propisa počelo je sinoć. Ekipa Kurira prva je u obilasku lokala u Beogradu od kada se sa mera upozorenja prešlo na "udar po džepu", a sve zarad zdravlja.

Dobro poznata izreka "Bolje sprečiti nego lečiti" najbolje opisuje dešavanja u lokalima sudeći prema prvim noćima od kada je uvedena nova mera. Očigledno je da novi potezi Kriznog štaba daju efekta, a to nam potvrđuje i Miloš Dimitrijević iz Komunalne milicije koji je sa svojim kolegama svakodnevno na "prvoj liniji fronta" kada je reč o kontroli ugostiteljskih objekata posle 22 sata.

- Sinoć je bilo veoma mirno, nije bilo incidenata, a većina lokala se zatvara već u 22 sata. Na celoj teritoriji Beograda kaznili smo samo dva privredna subjekta najvećom novčanom kaznom propisanom kada su kovid propusnice u pitanju, kao i osam pojedinaca, posetilaca lokala koji nisu imali nikakav kovid sertifikat - kaže Miloš.

Kovid propusnice
foto: Damir Dervišagić

Slična situacija bila je i večeras, Miloš je sa kolegama obilazio kafiće u strogom centru Beograda. Na licu mesta smo se uverili da Beograđani i njihovi gosti poštuju nove mere, ali i kamerom zabeležili većinom prazne kafiće.

- Do malo pre smo bili u kontroli objekata na Obilićevom vencu, gotovo svi su zatvoreni u 22 sata. Potom smo obišli dva lokala na Trgu Republike i sve je bilo uredno, bez prekršaja - rekao je Miloš za Kuri sa kojim smo se pozdravili i poželeli sretan rad uz želju da se u najskorije vreme zauvek pozdravimo sa virusom korona.

Miloš Dimitrijević iz Komunalne milicije
Miloš Dimitrijević iz Komunalne milicijefoto: Damir Dervišagić

Podsetimo, oni koji se zateknu u ugostiteljskom objektu, a ne poseduju takozvanu kovid propusnicu moraće da plate paprena kaznu koja za pravno lice iznosi 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, za odgovorno lice u firmi 50.000, a za kovid redara 30.000, odnosno 5.000 dinara za gosta objekta.

Podsetimo, kovid propusnice se odnose samo na zatvoreni deo ugostiteljskog objekta (kafića, bara, restorana, noćnog kluba...), u periodu od 22 sata do zatvaranja. Kovid propusnice potrebne su i gostima i organizatorima svadbi, rođendanskih i ostalih proslava koje se održavaju u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata nakon 22 časa.

Kovid propusnice
foto: Damir Dervišagić

Kao kovid propusnica svim građanima Srbije služi digitalni zeleni kovid sertifikat, koji su mnogi letos već koristili za putovanje u inostranstvo ili ulazak na pojedine festivale i manifestacije. Prilikom vakcinacije i svakog testiranja na koronavirus, građani na svoju mejl adresu dobijaju digitalni zeleni sertifikat, a mogu ga lako i brzo sami preuzeti sa portala eUprave ili, uz pokazan lični dokument, odštampati na šalteru svake Pošte.

Kurir.rs - A. S. B.

1 / 14 Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track