Najnovije vesti

OVO JE PRIMARNI USLOV ZA 20.000 EVRA ZA STAN! Ministar Dmitrović o pomoći za rešavanje stambenog pitanja
Foto: Shutterstock, Nemanja Nikolić

demografske mere

OVO JE PRIMARNI USLOV ZA 20.000 EVRA ZA STAN! Ministar Dmitrović o pomoći za rešavanje stambenog pitanja

Društvo
18:05h

Posle najave novih demografskih mera predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović kaže da država nije uzela kredit da bi obezbedila stimulaciju građana, a prve tri mere su 300.000 dinara za prvo dete, olakšice za studente koji reše da postanu roditelji, kao i pomoć oko rešavanja stambenog pitanja

- Nije uzet kredit. Nađeno je ono što treba da se nađe u budžetu. Samo da vidimo kakve će rezultate te mere da daju. To je u okviru Zakona finansijske pomoći porodici koji je donet 2018. Stimulansi će biti za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Mere koje je izneo predsednik su samo jedan deo - istakao je Dmitrović za TV Prva i naveo da će te mere biti na snazi do kraja januara.

Dmitrović je rekao da je u pitanju kompleksan problem kada je reč o demografiji i naveo da nije u pitanju samo novac. Istakao je da je fertilitet u razvijenijoj i bogatoj Norveškoj 1,6, a u Srbiji 1,5.

Govoreći o pomoći u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, on je naveo da treba videti sa pravnicima kako će to izgledati, ali je objasnio da će sigurno uslov biti da su partneri u braku. Ministar Dmitrović je naveo da će od januara većina stvari biti poznate.

- Ako neko ne želi da ima dete, to je potpuno legitimno i ne može novac da ga stimuliše. Ovo su ozbiljne sume novca za početak, kada se dete podiže. Posebno bih skrenuo pažnju na meru o studentima - mogućnost da bračni par od 20, 21, 22 godine starosti odluči da ima decu, ali studira.

Ta studentkinja dobija olakšice, nema rokove, ne gubi godinu, odnosno može da završi fakultet do 26. godine (28. ukoliko je u pitanju medicinski fakultet). Nema obnavljanja godine, što je bitno - naveo je on i istakao da će studenti biti u mogućnosti da se dogovore sa profesorom kada je reč o polaganju ispita.

Dmitrović se osvrnuo na problem kod mladih žena kada je reč o zapošljavanju, jer poslodavci pitaju te osobe da li su udate i da li planiraju da imaju decu, te se onda u većini slučajeva desi da budu precrtane sa liste kandidata

Kurir.rs/Informer

bonus video:

MAGNET ZA TURISTE! Farma koka nosilja pretvorena u jedinstven objekat! Ovde možete videti eksponate stare ČAK 80 MILIONA GODINA!
16:58

MAGNET ZA TURISTE! Farma koka nosilja pretvorena u jedinstven objekat! Ovde možete videti eksponate stare ČAK 80 MILIONA GODINA!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track