OVO PITANJE JE PODELILO SVE VOZAČE SRBIJE: Mislili ste da je OVO na slici BANKINA, ali sve vreme STE U ZABLUDI! (FOTO)
Ovo nije bankina..., Foto: Instagram/moj_beo_grad

DILEMA

OVO PITANJE JE PODELILO SVE VOZAČE SRBIJE: Mislili ste da je OVO na slici BANKINA, ali sve vreme STE U ZABLUDI! (FOTO)

Društvo -

Bankina je reč italijanskog porekla i označava rub puta

U srpskom jeziku dosta je sinonima, ali neke koje koristimo nisu tačni. Tako mnogi vozači, pa i oni dugogodišnji, profesionalni, umesto reči koja označava zaštitnu ogradu koriste reč - bankina.

A šta je zapravo bankina?

Bankina je reč italijanskog porekla i označava rub puta, podupirač, bedem, nasip, peron, most, pešačku stazu uz put i koristi se u saobraćaju. Označava bočni deo kolovoza, sa njegove obe strane. Ona ne služi sa saobraćajni promet, već se koristi za postavljanje saobraćajne signalizacije i sigurnosne opreme ( na primer: betonski bedemi na rizičnim deonicama).

Reč „bankina“ se vrlo često pogrešno koristi umesto reči zaštitna ograda. Bankina je asfaltirani ili zemljani pojas, koji se nalazi uz sam kolovoz, a ne zaštitna ograda. Tačnije, i ako ima zaštitne ograde – ona je postavljena na bankini.

Širina bankine je različita, u zavisnosti od potreba, konfiguracije zemljišta i drugih faktora. Ona varira i od države do države, pa tako je na američkim autoputevima bankina široka skoro kao normalna traka, bar nje asfaltirani deo. Pored toga ima još pola metra ravnog zemljišta, pod šljunkom ili travom.

Kurir.rs / S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track