NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih, raste broj preminulih pacijenata
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih, raste broj preminulih pacijenata

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 35.974 građana od kojih je 17.674 novozaražena.

Preminulo je 40 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 142 obolelih.

kovid statistika
foto: Printscreen/covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 37.811 građana, od kojih su 19.063 bila novozaražena. Preminulo je 37 pacijenata, dok je na respitaroima bilo 138 obolelih.

Koronom zaraženo 8 beba

Osam beba starosti do 15 dana zaraženo je koronavirusom i hospitalizovano u KBC "Dragiša Mišović" radi ispitivanja, rekla je za Kurir pedijatar dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike u ovoj ustanovi.

- Kod nas je juče hospitalizovana beba stara četiri dana iz požarevačkog porodilišta. Ona je dobro, kao i sva ostala deca, ali je poslata iz požarevačkog porodilišta zbog dodatnih analiza. U našoj bolnici je ukupno hospitalizovano tridesetoro dece, 27 su mališani i deca predškolskog uzrasta. Imamo samo troje školaraca - kaže dr Ostojić i dodaje:

- Hospitalizovana deca imaju šarenolike simptome, ali se kao najčešći javljaju povišena telesna temperatura preko 39, upala gornjih respiratornih puteva, dijareja, povraćanje, malaksalost, nemaju apetita, pa zbog toga odbijaju da jedu. U pitanju su blage kliničke slike s veoma malim procentom dece koja imaju upalu pluća.

Nema razlike između omikrona i prehlade kod dece

Jadnranka Spasić pedijatrijska sestra predškolske ustanove Stari grad i pedijatar dr Slobodan Maričić istakli su da je najvažnije da roditelji prate svoje dete, pre nego što ga pošalju na testiranje od korone.

- Imamo sporadično zaraženu decu, dvoje dece iz dva različita vrtića. Epidemiološka situacija je, što se nas tiče, je pod kontrolom. Imamo prisutnost dece kao i pre korone. Tu su varičele, upale ušiju, sve ono što prati decu i njihovov odrastanje. Imamo decu koja boluju od hroničnih bolesti, decu koja imaju slabiji imunitet, pa zbog toga ne dolaze u vrtiće - kaže Jadranka Spasiću jutarnjem programu Kurir televizije i dodaje:

- Ako se u jednoj vaspitnoj grupi pojavi dete koje ima kovid, u narednih pet dana ako nema nije drugo dete koje je pozitivno ne raspušta se grupa. U izolaciju grupa ide ako se pojave dvoje iz jedne grupe, onda cela grupa ide u izolaciju, koja je sada dosta skraćena, traje samo pet dana - kaže Jadranka Spasić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track