04:14

Stručnjak savetuje ako da zaštitimo svoje lične podatke!

zaštita ličnih podataka

NISMO NI SVESNI KAKO SE SVE ZLOUPOTREBLJAVAJU NAŠI LIČNI PODACI! Stručnjak savetuje kako da se zaštitimo OVO OBAVEZNO PRIJAVITE

Društvo -

U okviru Nedelje privatnosti danas se obeležava Međunarodni dan zaštite podataka. Ko se u Srbiji najviše diskriminiše, zbog čega i kako se sve krši privatnost, govorilo se u Jutarnjem programu Kurir televizije.

podaci
foto: Kurir Televizija

Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri Srbija za jutarnji program Kurir televizije otkrio je gde se sve i na koje načine zloupotrebljavaju naši lični podaci.

- Informacije se, pre svega, zloupotrebljavaju u javnom sektoru i javnim institucijama, onda u privatnim kompanijama, kao i u medijima, a potom smo i mi građani koji na neadekvatan način koristimo tuđe podatke - rekao je Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri Srbija za jutarnji program Kurir televizije.

Postoje situacije koje zahtevaju od nas da damo svoje podatke, ali i kada ne moramo. Mišljenović naglašava da sve mora da bude u sladu sa zakonom.

- Postoje one situacije kada se od nas zahteva da ustupimo naše lične podatke, na primer državnim organima i mi tu nemamo dalju kontrolu i pristup kovid sertifikatima u kafanama jeste bio problematčan. Sa druge strane mi imamo određenu autonomiju, kada odlučujemo šta ćemo potpisati - rekao je Uroš Mišljenović iz organizacije Partneri Srbija.

Mišljenović iz organizacije Partneri Srbije naglašava da uvek pitamo za koje potrebe naši podaci nekome trebaju.

- Uvek treba pitati za šta će nekome naši lični podaci, šta sa njima planirate da radite, zašto prikupljate baš taj podatak - dodao je Mišljenović.

podaci
foto: Kurir Televizija

Mišljenović je posebno istakao da svako prekomerno prikupljanje naših ličnih podataka prijavimo.

- Državnim organima, ukoliko zakon kaže, morate da date podatke, jednostavno nemate izbora. Privatnim kompanijama, ukoliko je potrošački odnos u pitanju, najčešće imate prava da ne date. Takođe, ukoliko je obična kupovina u pitanju, a traže vam podatke, imate mogućnost da prijavite povereniku prekomerno prikupljanje podataka.

Diskriminacija je, po Mišljenovićevim rečima, najzastupljenija prema ženama koje planiraju porodicu.

- Ako pričamo o razgovorima za posao, diskriminaciji žena koje planiraju porodicu - dodao je Mišljenović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja