SRBI NISU PITALI KOLIKO KOŠTA, SVI SU HTELI DA VIDE NEMICU ANU: Stajali u redu samo da joj priđu, a evo i zbog čega (FOTO)
Foto: Arhiva

Bila je ATRAKCIJA

SRBI NISU PITALI KOLIKO KOŠTA, SVI SU HTELI DA VIDE NEMICU ANU: Stajali u redu samo da joj priđu, a evo i zbog čega (FOTO)

Društvo -

Jedna žena je toliko zaludela Srbe da nisu štedeli novca da je vide, stajali su u redovima samo da joj se približe. Svako iz različitih pobuda, al jedno je sigurno - nikoga nije ostavljala ravnodušnim.

Bane Gajić je na Fejsbuku podelio zanimljivu fotografiju koja datira iz 1929. godine, a čiji je autor Svetozar Grdijan. Ispričao je bizarnu priču koju ona krije i mnoge zaintrigirao:

roza debela u beogradu 1929. godine
roza debela u beogradu 1929. godinefoto: Svetozar Grdijan / Privatna arhiva

- Nemica Ana Šmit iz Minhena putovala je Evropom dvadesetih godina XX veka kao "atrakcija" jer je imala čak 270 kilograma. U epohi pre masovne upotrebe šećera i bez industrijske, odnosno, "brze" hrane osobe sa prekomernom težinom bile su retkost i pobuđivale su veliku pažnju - navodi Gajić:

- U novembru 1929. došla je u Beograd gde je u ovom dvorištu u Balkanskoj ulici sedela "na dve stolice", kako je pisala tadašnja štampa, i izlagala je svoje telo pogledima zainteresovane publike. U oglasima je reklamirana kao "Roza debela", a ulaz je bio dva dinara.

Ona je putovala po celoj Evropi, a nastupala je i u bečkom Prateru. Ana Šmit je preminula dve godine kasnije, 13. januara, u 33. godini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track