DANAS JE SVETI JOVAN BOGOSLOV: Evo šta nikako ne bi trebalo da radite
Foto: Youtube Printscreen

crkveni kalendar

DANAS JE SVETI JOVAN BOGOSLOV: Evo šta nikako ne bi trebalo da radite

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, svetog Hristovog učenika koji se rodio u ribarskoj porodici.

Dva puta u godini proslavljamo ovog svetitelja i to 9. oktobra kada se sećamo njegovog upokojenja i 21. maja, jer na taj dan iz njegovog groba se širi čudesni i kako vernici kažu lekoviti prah.Jovan i Jakov su nazvani sinovima groma, prema nadimku koji im je dao Isus kada ih je pozvao za svoje učenike, apostole.

Za Jovana Bogoslova se kaže da je bio omiljen Hristov učenik. Jedini je on, sa Svetom Bogomajkom ostao pod krstom raspetog Gospoda, ne napuštajući ga, obećavši da će on čuvati Bogorodicu i služiti je sve do njenog uspenija.

Bio je proganjan, ponižavan i mučen. Za vreme koje je proveo u progonstvu na ostrvu Patmos, napisao je čuveno Jevanđelje i Otkrovenje, a po dolasku na presto cara Nerve, bio je oslobođen i vratio se u Efes.

Tu je nastavio da prevodi neznabožce u hrišćanstvo. Imao je već više od sto godina kada je zašao je sa svojih 7 učenika iz Efesa i naredio im da iskopaju grob u obliku krsta. Potom je starac legao u grob i njegovi učenici su ga sahranili.

Vernici su kasnije otvorili Jovanov grob, ali telo nije bilo u njemu. Jedino se, svake godine 21. maja, od njegovog groba dizao neki sitni prah, mirisan i lekovit. Tim prahom narod je lečio mnoge bolesti.

Veruje se da na današnji dan ljudi sa sela treba da odmaraju svoju stoku, žene da ne diraju pletivo, makaze, ni igle da ne bi miševi grizli rublje. U nekim mestima udaraju u ambare da se miševi razlete, a u mnogim krajevima u ove dane počinju svadbe, koje traju po tri dana.

Kurir.rs

bonus video:

03:48

SRBIJA JE PRVA U SVETU PO BROJU KOŠNICA Pčelar iz Zaječara otkriva tajne ovog posla NE BISTE VEROVALI KOJA BROJKA JE U PITANJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track