Najnovije vesti

U SKLADIŠTU ČUVAO ŠEĆERA KOLIKO CELOJ SRBIJI TREBA ZA 5 MESECI! U detalj objašnjeno kako je KOLUBARSKI ŠPEKULANT IZAZVAO NESTAŠICU
Prazni rafovi, Foto: EPA / Jim Lo Scalzo

Državni sekretar razjasnio

U SKLADIŠTU ČUVAO ŠEĆERA KOLIKO CELOJ SRBIJI TREBA ZA 5 MESECI! U detalj objašnjeno kako je KOLUBARSKI ŠPEKULANT IZAZVAO NESTAŠICU

Društvo
12:31h

Državni sekretar Ministarstva trgovine Uroš Kandić rekao je da će proizvođači šećera danas i narednih dana isporučivati količine koje daleko nadmašuju potrebe tržišta, kao i da je nestašicu izazvao jedan špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju.

Uroš Kandić
Uroš Kandićfoto: Kurir televizija

On je naveo da je jedan veletrgovac iz Kolubarskog okruga bio jedan od ključnih faktora za nestašicu šećera i da je zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa utvrđeno da je kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma.

- To je desetodnevna potreba kompletne Srbije za pakovanjem šećera od kilogram, a za deo Srbije koji je on snabdevao, to je količina koja premašuje mesec dana. U kontroli je utvrđeno da je on u prethodnih mesec dana izbacio svega oko 25 tona pakovanja šećera od kilogram, to je jedan šleper otprilike, a ostalih pakovanja, odnosno u rinfuzu šećera, koji su bili i do 30 dinara skuplji, izbacio deset puta više i špekulativnim aktivnostima izazvao poremećaj na tržištu - rekao je Kandić za RTS.

Objasnio je da je u pitanju firma koja se bavi veleprodajom šećera i druge robe, a da su šećer, osim u skladištima, imali i kod proizvođača – oko 30.000 tona šećera, što je, kako je naveo, desetina ukupne proizvodnje u Srbiji na godišnjem nivou i dodao da je najveći problem što taj šećer nije pušten u prodaju.

Dalke, ovaj tajkun iz Kolubarskog okruga, kako ga je ranije okarakterisao i sam predsednik Srbije, je prema informacijama koje je izneo Kandić u skladištima i kod proizvođača držao ukupno 32.000 tona šećera. Ako je samo 2.000 tona potrebno da pokrije desetodnevne potrebe cele Srbije, računica kaže da 32.000 tona pokriva čak 160 dana, odnosno više od pet meseci potreba naših građana za šećerom.

Inspekcija u toku

- Inspekcijski organi i danas rade svoj posao. Tamo se i dalje utvrđuje činjenično stanje. Ono što je jako loše u toj situaciji jeste što je u tom delu Srbije i ne samo tu, izazvana nestašica i faktički je puštanjem šećera skupljeg i do 30 dinara, koji nije bio ograničen uredbom, vraćao nas u trgovinskom smislu više decenija unazad, primoravajući, pogotovo u malim sredinama gde nema velikih lanaca, ljude da otvaraju te džakove, da razmeravaju i prodaju na taj način skuplji šećer - rekao je Kandić.

Upitan da li je Ministarstvo trgovine moglo da spreči situaciju sa šećerom, Kandić je objasnio da ne postoji zakon koji će sprečiti špekulacije i da, kako je naveo, "nezapamćena situacija u Evropi u poslednjih 70 godina rađa i takve oblike ponašanja".

Kandić je poručio da je, ukoliko građani primete da je u nekoj prodavnici cena šećera u pakovanju od jednog kilograma viša od 89,99 dinara, u pitanju kršenje uredbe Vlade Srbije i da to treba da prijave tržišnoj inspekciji, kao i da veruje da se neće desiti da građani ne zateknu šećer u prodavnicama.

Podestimo, nestašica šećera, poslednjih dana najviše brine potrošače u Srbiji. Zato je Vlada usvojila uredbu o ograničenju maloprodajne cene kristal šećera za sva pakovanja na 89,99 dinara.

Šećer je jedna od pet osnovnih životnih namirnica, a Kandić je rekao da će oba proizvođača šećera danas i narednih dana isporučivati do 400 tona šećera, što, kako je naveo, daleko nadmašuje potrebe tržišta.

Stiže šećer u radnje

šećer
foto: Shutterstock

- Troši se dnevno, u normalnim situacijama, 260 tona, a proizvođači će danas i narednih dana izbacivati i do 400 tona. Očekujemo da se narednih dana postepeno popuni i da šećer više neće biti tema vesti - rekao je on.

Objasnio je da je navedena količina šećera dogovorena sa proizvođačima na sastancima prethodnih dana i da su svi svesni da se situacija sa šećerom mora razrešiti.

Na pitanje da li veruje da šećera ima u svim supermarketima u Srbiji, Kandić je naveo da ne može da tvrdi da ima, ali da će se u narednim danima situacija sa šećerom popraviti.

- Cena šećera je jučerašnjom uredbom Vlade ujednačena za sva pakovanja, tako da više neće potrebe za enormnom kupovinom šećera u pakovanjima od kilogram, što je bila do sada situacija. U prvih 20 dana maja i više od 200 posto je porasla tražnja za tom vrstom šećera - rekao je Kandić.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

VLADA DANAS USVAJA NOVU CENU ŠEĆERA! Državni sekretar najavio nove promene na tržištu EVO KOLIKO ĆE SADA BITI KILO!
04:55

VLADA DANAS USVAJA NOVU CENU ŠEĆERA! Državni sekretar najavio nove promene na tržištu EVO KOLIKO ĆE SADA BITI KILO!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track