12:15

KADA SMO DOŠLI U SELO GLEDALI SU NAS KAO ČUDAKE, ALI SE BRZO SVE PROMENILO On programerstvo zamenio traktorom a ONA NAPRAVILA ČUDO

to je život

DOŠLI U SELO, PA IH GLEDALI KAO ČUDAKE, ALI SE BRZO SVE PROMENILO Slobodan programerstvo zamenio traktorom, a Kaća NAPRAVILA ČUDO

Društvo -

Zanimljiva priča o ljudima koji veruju u svoje snove

Lekovita moć bilja odavno nam je poznata. U svetu u kome sve proizvodimo masovno, retki su delovi zemlje na kojima može da se gaji organsko bilje. I nekako se uklopilo da jedna porodica počne da gaji lekovito bilje na Rtnju, planini koja je poznata po čistoj i netaknutoj prirodi.

lavanda, Rtanj
foto: Kurir televizija

- Jako je lepo umeti sa biljem, jer je jako lepo znati da možete nekome da pomognete. To mi je krajnji cilj, da snam da sam uspela nešto da postignem time - kaže za Kurir televiziju Katarina Milosavljević.

lavanda, Rtanj
foto: Kurir televizija

A ekipa Kurir televizije se iz Beograda preselila u selo Jablanicu, ali na kratko, dok su Katarina i Slobodan tu rešili da se nastane i ostanu. Rtanj je odvajkada poznat po lekovitom bilju. Kao i rtanjski čaj. Ali, oko Rtnja počelo je da se razvija i jedno drugo bilje. Tu su redovi kantariona, smilja, lavande...

- Naučila sam od svoje bake i jedne prijateljice o bilju i šta sve ono može pružiti. Tražili smo neki kračnjački kraj, jer smilje najviše uspeva u Herceogovini i na Korzici. Izbor je pao na Rtanj. Prvo smo bili čudaci, kao i svi Beograđani koji dođu u neko manje mesto. Bilo nam je bitno da je jedna vrsta smilja rasla na Rtnju - kaže Katarina Milosavljević.

lavanda, Rtanj
foto: Kurir televizija

A njen suprug Slobodan je iz programerske fotelje seo u traktor. Kaže da pre nekoliko godina nije sebe mogao da zamisli u poljoprivredi.

- Bilo mi je veoma problematično da odvezem traktor do naše parcele, jer se radi o velikoj nadmorskoj visini i imamo veliki nagib traktora. Ali, u celoj priči imam svoju suprugu koja me podržava u nekim unutrašnjim, skrivenim strahovima, što je normalno. A sebe sam ojačao, da svaku prepreku mogu da prebrodim - rekao je za Kurir televiziju Slobodan Milosavljević.

lavanda, Rtanj
foto: Kurir televizija

Ni on, ni Katarina nisu imali predznanje o poljoprivredi.

- Imali smo jako veliku sreću što imamo dobar komšiluk, što su predusretljivi prema nama i što su imali obzira da smo došli iz Beograda. Pogotovo komšija preko puta nas. Za sve što sam ga pitao mi je pomogao. Učio sam neke nove veštine, a nešto sam morao i sam da naučim. Kada je letnja sezona, tu nema odmora. Prosto ne znamo gde ćemo pre da uradimo - zaključio je Slobodan.

- U poljoprivredi nema ničeg lakog - rekla je Katarina.

1 / 10 Foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:30

ČAROBNJAK ZA BILJE IZ BORČE: Zoran umesto deponije u svom dvorištu napravio džunglu sa 2.000 biljaka, 500 više od BOTANIČKE BAŠTE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track