Najnovije vesti

U EGIPTU 6.000 SRPSKIH TURISTA STREPI OD AJKULE! U vodu niko ne ide dalje od 2 metra! NEKI BI I DA OTKAŽU LETOVANJE (FOTO)
Napad ajkule, Foto: Shutterstock, Profimedia

Prestravljeni

U EGIPTU 6.000 SRPSKIH TURISTA STREPI OD AJKULE! U vodu niko ne ide dalje od 2 metra! NEKI BI I DA OTKAŽU LETOVANJE (FOTO)

Društvo

Morski predator izujedao je i ubio dve žene u okolini Hurgade, pa su plaže u toj oblasti zatvorene, što je izazvalo paniku i među našim građanima koji tamo tek treba da idu na letovanje

Na letovanju u Egiptu trenutno je između pet i šest hiljada srpskih turista koji strahuju zbog napada ajkule koja je u Hurgadi usmrtila dve žene - Austrijanku i Rumunku, dok oni koji na tu popularnu destinaciju tek treba da odu razmišljaju i o otkazivanju aranžmana, saznaje Kurir.

Saveti za odbranu od ajkula

Smanjite rizik

- Plivajte sa nekim, po mogućstvu u grupi

- Ostanite blizu obale

- Ne plivajte u zoru ili sumrak

- Ne plivajte oko jata riba ili tamo gde ljudi pecaju

- Izbegavajte nošenje nakita

- Izbegavajte prekomerno prskanje

- Ulazak u vodu ne preporučuje se ženama dok imaju menstruaciju

Prvi napad ajkule dogodio se u petak oko 19 časova, relativno blizu obale, naočigled mnogih ljudi, od kojih su neki nesrećnoj Austrijanki pokušavali da dobace kanap da se spase.

Ako vam se ajkula približi

- Ostanite mirni

- Održavajte kontakt očima sa ajkulom

- Polako se udaljite i, ako je moguće, izađite iz vode

Stravičnoj sceni su prisustvovali i neki Srbi koji su svedočili ovom hororu. Jedan od srpskih turista koji letuju u Hurgadi opisao je atmosferu u tom egipatskom letovalištu nakon napada ajkule.

- Počeo sam da plivam dalje od obale. U jednom trenutku sam čuo neku ženu kako me doziva i pokazuje da se što pre vratim. Moram da priznam da sam se veoma uplašio. Kad sam se vratio do obale, ispričala mi je da je ajkula napala ženu koja je preminula. Doživeo sam šok. Nisam ni pomišljao o susretu sa ajkulom. Viđali smo delfine i slikali ih. Ali ajkula... Verujte da sada niko ne ide u vodu dalje od dva metra - rekao je za medije ovaj srpski turista koji nije želeo da mu se otkrije identitet.

Ako ajkula pokuša da vas ugrize

- Udarite ajkulu u oči i škrge

- Udarite je u bilo koje osetljivo područje koje može da je povredi bez obzira na vašu snagu

- Udarite ajkulu u njušku i odgurnite se

- Ako ronite, naslonite se ili sklonite uz neki kamen, greben

Egipatsko ministarstvo životne sredine je juče saopštilo da je u petak ajkula napala i usmrtila i drugu ženu samo 500 metara dalje od prvog napada, južno od letovališta Hurgada.

Druga žrtva je, prema prvim informacijama, rumunske nacionalnosti.

Inače, egipatske vlasti su ubrzo nakon incidenta zatvorile deo obale na Crvenom moru i zabranile sve pomorske aktivnosti uključujući ronjenje, jedrenje na dasci i kajting, kao i prilazak ribarskih brodova.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta, apeluje na sve srpske turiste da se pridržavaju pravila tamo gde ih ima.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: Printscreen/RTS

- U Egiptu je zabranjeno kupanje posle 18 časova, i to pravilo se ne sme kršiti. Ovaj incident dogodio se u 19 časova. Naši turisti moraju znati da pravila moraju se da poštuju jer postoje s razlogom. Nikako se ne savetuje izlazak iz zaštićenog prostora ne samo zbog ajkula već i zbog džet-skijeva, čamaca. Važno je da svako vodi računa o svojoj bezbednosti - rekao je on i dodao da će zabrana kupanja brzo prestati.

Najrizičnije aktivnosti u vodi

- Surfovanje / sportovi na dasci 51% napadnutih

- Plivanje 39% napadnutih

- Ronjenje 4% napadnutih

- Sličan slučaj dogodio se pre nekoliko godina, takođe u Egiptu. Sada se čeka, kao i tada, da se ova ajkula ulovi, odvuče na drugo mesto, dalje od letovališta, i sve će se vratiti u normalu. Oni koji pomišljaju da otkažu svoj odmor to ne treba da čine jer ove opasnosti ima u svakom moru, ali je bitno poštovati pravila i čuvati se.

Prema podacima Međunarodnog registra napada ajkula, prošle godine su u svetu zabeležena 73 ničim neizazvana napada ajkula na ljudima i 39 isprovocirana napada, u kojima je 11 osoba poginulo. Najveći broj napada dogodio se na Floridi (28) i Australiji (12). Napadi su registrovani i na Havajima, u Kaliforniji, Severnoj i Južnoj Karolini, Brazilu, Kanadi... Broj napada ajkule na ljude je povećan u odnosu na 2020. godinu, što stručnjaci objašnjavaju posledicom manje izloženosti plivača 2020. usled karantina zbog pandemije koronavirusa.

Suzana Trajković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja