Najnovije vesti

Posledice nevremena u Beogradu
05:18

Posledice nevremena u Beogradu

strašno nevreme potopilo srbiju

JUTRO POSLE POTOPA, STIŽU SLIKE IZ SRBIJE Oglasio se RHMZ, zna se koliko je kiše palo! Danas sličan scenario ali konačno svežije

Društvo
07:47h

BEOGRAD - U Srbiji će danas biti svežije i pretežno sunčano, dok će na jugu i istoku ponegde biti kratkotrajne kiše, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

nevreme, Beograd, poplave
foto: MUP Srbije

Vetar će biti slab i umeren, na severu i istoku pre podne povremeno i jak, severozapadni. Jutarnja temperatura kretaće se od 15 do 21, a najviša dnevna od 27 do 30 stepeni Celzijusa.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

U Beogradu će biti pretežno sunčano i svežije. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura biće oko 20, a najviša dnevna oko 28 stepeni Celzijusa.

nevreme, Beograd, poplave
foto: MUP Srbije

Glavobolja i promenljivo raspoloženje

Očekivana biometeorološka situacija može imati nepovolјan uticaj na hronične bolesnike, naročito astmatičare, srčane bolesnike i osobe sa varirajućim krvnim pritiskom. Glavobolјa i promenlјivo raspoloženje su moguće meteoropatske reakcije.

Profesor dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao današnje padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

Hidrometeorološkog zavoda objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao današnje padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

nevreme, Beograd, poplave
foto: MUP Srbije

- Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom.

U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara padavina po metru kvadratnom - rekao je Nikolić.

nevreme, Beograd, poplave
foto: MUP Srbije

On je objasnio da su se danas nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne atomske bombe".

- U takvim uslovima, korišćenjem sistema odbrane od grada nastoji se da se smanji šteta jer se grad nigde u svetu ne može potpuno sprečiti. Dejstvovano je zato protivgradnim raketama iz svih naših radarskih centara nad kojima je bilo gradonosnih oblaka. To su Niš, Valjevo, Fruška Gora, Sjenica, Bukulja, Užice i Kruševac - rekao je Nikolić i potvrdio da su svi navedeni radarski centri i dalje u režimu praćenja situacije ili dejstvovanja, objavila je Srbijadanas.

rhmz
foto: RHMZ Printscreen

On je potvrdio da će se ova vremenska situacija raščistiti tokom noći pa će sutra sever i zapad Srbije biti bez padavina, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne kratkotrajne pljuskove.

1 / 15 Foto: MUP Srbije

- Kako sada stoje stvari u petak nas ponovo očekuje slična situacija sa uslovima za obilnije padavine sa olujno-gradonosnim oblacima - rekao je Nikolić i objasnio da su ovakvi vremenski uslovi, u ovom periodu ranog leta, uobičajeni.

Nikolić kaže da se vremenske nepogode statistički gledano javljaju oko 20, 21, 22. juna što ukazuje da su kraj juna i početak jula periodi kada imamo sve uslove za termički razvoj olujno-gradonosnih oblaka, odnosno kumulonimbusa.

Posledice nevremena u Beogradu
05:18

Posledice nevremena u Beogradu

Kurir.rs/Beta/RHMZ

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja