KO OVO IMA, TAJ BUKVALNO IMA MAŠINU ZA PRAVLJENJE PARA! Ovaj biznis u Grčkoj donosi 20 miliona evra prometa za sezonu?! (FOTO)
Mikonos / Ilustracija

NEREALNO

KO OVO IMA, TAJ BUKVALNO IMA MAŠINU ZA PRAVLJENJE PARA! Ovaj biznis u Grčkoj donosi 20 miliona evra prometa za sezonu?! (FOTO)

Društvo -

Od Psarou do Paraga plaže i ostalih, biznis sa najmom ležaljki na Mikonosu je basnoslovna zarada

Vlasnici "beach barova" na ostrvu Mikonos za zakup plaža daju ogromne svote novca koji povrate tokom samo jednog dobro posećenog dana, piše portal Grčka info.

Istovremeno, ulažu hiljade evra u kvalitetne ležaljke i suncobrane kako bi posetiocima pružili uslugu visokog kvaliteta.

Od Psarou do Paraga plaže i ostalih, biznis sa najmom ležaljki na Mikonosu je mašina za proizvodnju novca. Ovaj biznis koji je aktuelan godinama, donosi vlasnicima desetine miliona evra prometa.

Ležaljke / Ilustracija
Ležaljke / Ilustracija foto: Printscreen/Twitter

Prilikom poslednjeg renoviranja, kompanija "Nammos" sa istoimenim elitnim restoranom i barom koja naplaćuje ležaljke u prvom redu 300 do 500 evra, u ležaljke i suncobrane izrađene od vrhunskog mahagonija i čelika uložila je neverovatnih 1.5 miliona evra.

Nakon dve loše sezone usled pandemije korona virusa, vlasnici Nammos-a su ove godine odlučili da restoran i beach bar otvore ranije, nadajući se želji ljudi da putuju i napokon uživaju na Mikonosu bez ograničenja. Međutim, usled ratnog stanja u Ukrajini i uticaja istog, njihova očekivanja se na kraju nisu ispunila.

Vlasnici restorana pored mora, ali i ostali koji su dalje od mora, moraće da sačekaju jul i avgust kako bi isplatili ulaganja, jer je pred njima prilično neizvestan jun, a troškovi teku.

Koliko vlasnici restorana i barova plaćaju zakup plaža na Mikonosu?

Psarou beach je jedna od najpopularnijih i najpoznatijih plaža na ostrvu na kojoj se nalazi svetski poznata plaža Nammos, koja i danas drži titulu najskuplje plaže na Mikonosu.

Prema zvaničnim podacima, svaki kvadratni metar peska za korišćenje plaže Psarou košta 80 evra za sezonu i dodatnih 6.000 evra za postavljanje ležaljki, minus 20% popusta od ukupne cene. To znači da kompanija "Nammos" svake sezone opštini plaća 86.000 evra za oko 1.000 m2 plažnog dela.

Ovaj iznos kompanija Nammos lako može povratiti u jednom danu, s obzirom na veliki promet koji svake godine prelazi 20 miliona evra!

Paradise beach se smatra drugom najskupljom plažom Mikonosa. Na ovoj plaži se svaki kvadratni metar peska iznajmljuje po ceni od 75 evra i dodatnih 5.000 evra za ležaljke, minus 20% popusta za sportove na vodi.

Mikonos / Ilustracija
Mikonos / Ilustracija foto: Profimedia

Treća najskuplja plaža je Plintri na kojoj posluju dve ugostiteljsko-zabavne kompanije „Tropikana” i „Super Paradise”. U Plintri je kvadratni metar peska procenjen na 70 evra za korišćenje plaže bez ležaljki i dodatnih 5.000 evra za postavljanje ležaljki i suncobrana, minus 20% od ukupne cene.

Nakon njih najskuplji zakup je na plažama Platis Gialos, Paraga i Elia, gde opština svaki kvadrat peska iznajmljuje po ceni od 65 evra i dodatnih 4.000 evra ukoliko se na plaži postave ležaljke, minus 20% od ukupne cene za eksploataciju vodenih sportova.

Što se tiče ostalih plaža početne cene licitacija za 2022. godinu bile su sledeće: Plaža Kalo Livadi - 32.500 evra za sezonu, plaža Lia - 22.500 evra, plaža Agrari - 17.500 evra, plaža Korfos - 2.600 evra, plaža Elia - 32.500 evra i plaža Kalafati - 3.400 evra.

Velika ulaganja u opremu

Grčka / Ilustracija
Grčka / Ilustracija foto: Promo

Iz navedenih podataka i uzimajući u obzir neverovatno visoke promete koje ovi ugostiteljski objekti ostvaruju tokom letnje sezone, moglo bi se proceniti da vlasnici beach barova prilično jeftino iznajmljuju plaže od države.

Međutim, da bi dostigli visoke promete, vlasnici moraju da naprave odgovarajuća ulaganja, koja su uglavnom veoma skupa. Tipičan primer je kompanija "Nammos" koja je u poslednjem uređenju plaže ispred restorana kupila ležaljke od po 5.000 evra, od vrhunskog mahagonija i čelika.

Na Psarou plaži tj. Nammos-u, prvi red sa ležaljkama koji je namenjen uglavnom velikim potrošačima, iznajmljuje se u top sezoni između 300 i 500 evra. Od drugog do petog reda cena najma seta ležaljki i suncobrana pada na 210 evra.

Poznati gosti ovog elitnog restorana, koji u njemu ostavljaju stotine hiljada evra, su Mariah Carey sa svojim timom, Kendall Jenner, Kaylie Jenner, Lindzi Lohan, Flavio Briatore, Eros Ramazzoti itd...

U sezoni pre korone, od maja do septembra u Nammosu je potrošeno 36.000 boca finog francuskog šampanjca, odnosno 300 boca prosečno dnevno!

Ovde je pre par godina održan čuveni koncert velike grčke zvezde Antonisa Remosa sa Erosom Ramacotijem čiji je prihod dostigao 1,6 miliona evra.

Na plaži Paraga i u impresivnom beach baru „SantaAnna“, set suncobrana-ležaljki (za tri osobe) košta 700 evra: konkretno 200 evra za ležaljke i 500 evra minimalna potrošnja hrane ili pića.

U drugom redu cena je niža za 100 evra, odnosno iznosi 600 evra: 200 evra za ležaljke i suncobran za 3 osobe i 400 evra minimalna potrošnja u hrani ili piću.

U baru „Solimar” u Kalo Livadiju, u prvom i drugom redu ležaljke koštaju 130 evra po kompletu, a od trećeg reda posetioci plaćaju 90 evra po kompletu.

Na prelepoj plaži Panormos i u izuzetnoj estetici „Principote” restorana, cena svakog kompleta suncobrana-ležaljke do 16.06. je 70 evra, a od 17.6. pa na dalje košta 80 evra. Tu su i VIP kreveti koji se iznajmljuju za 500 evra, sa mogućnošću korišćenja više od dve osobe.

Na Mikonosu postoje naravno i mnogo povoljniji i manje ekskluzivni beach barovi na kojima se 2 ležaljke i suncobran mogu iznajmiti po ceni od 30 do 60 evra. Na mnogim plažama postoji mesto na kome turisti mogu staviti svoju opremu za plažu bez obaveze da bilo šta plate.

Kurir.rs / Grčka info

Bonus video:

08:51

NA MORE NISMO IŠLI 10 GODINA, ALI NE ZBOG FINANSIJA Nekada je ovo zanimanje cvetalo, a SELO MODRICA BILO JE SINONIM ZA STARI ZANAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja