NAJNOVIJI KORONA PRESEK: U prethodna 24 sata novi veliki skok broja preminulih i novozaraženih
Foto: Covid19.rs Printscreen

kovid

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: U prethodna 24 sata novi veliki skok broja preminulih i novozaraženih

Društvo -

U prethodna 24 sata na korona virus u Srbiji pozitivno je još 6.498 osoba od 16.885 testiranih.

Istovremeno je preminulo 14 pacijenata dok se na respiratorima u bolnicama nalazi 31 oboleli.

korona
foto: Covid19.rs Printscreen

Dan ranije, podsetimo, korona virusom bile su zaražene 4.182 osobe, a preminulo je devet pacijenata.

Iako su lekari saglasni da su simptomi ovoga puta blaži, to ne znači, apeluju oni, da je opasnost prošla. Šta više, ponovo, posle dužeg vremena, imamo dvocifrene brojke umrlih, a kako se s jeseni očekuje vrh talasa, jasno je da će one biti samo veće.

Srbija je čak, prema broju umrlih u odnosu na broj inficiranih, među prvima u Evropi i pored toga što je država nabavila vakcine među prvima.

- Razlog za to je i što mnogi ne žele ni da čuju za vakcinaciju - napominje profesor dr Vladimir Jurišić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i dodaje:

-Ti zaraženi se dosta kreću i komuniciraju s velikim brojem ljudi, evidentno i donose infekciju u porodicu, kolektiv, na fakultete, u staračke domove i onda se širi talas epidemije. To barem sada, u ovom talasu s povećanim brojem obolelih, treba da nas opomene. Naročito je opasno ponašanje onih koji znaju da su pozitivni, a i dalje se kreću u društvu, nisu u izolaciji i šire infekciju. Oni možda neće imati nikakve simptome, ali kod drugih mogu da izazovu problem - upozorava dr Jurišić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja