Najnovije vesti

DIGLI CENE U NEBESA! Za ručak u restoranu od 3.520 do 5.100 dinara, ZNA SE KOJI GRAD JE NAJJEFTINIJI ZA HRANU! (FOTO)
Ručak / Ilustracija, Foto: Promo

SVE JE SKUPLJE

DIGLI CENE U NEBESA! Za ručak u restoranu od 3.520 do 5.100 dinara, ZNA SE KOJI GRAD JE NAJJEFTINIJI ZA HRANU! (FOTO)

Društvo

Iako su potrošači primetili znatan skok cene roštilja u restoranima, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su salate te koje su zapravo najviše poskupele u junu u odnosu na isti period minule godine

Hrana u restoranima u gradovima širom Srbije je poskupela u odnosu na pre koji mesec, dok su ugostiteljske usluge skuplje za čak 12 odsto u odnosu na jun prošle godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Kurirova analiza cenovnika hrane u većim gradovima u Srbiji pokazala je da, u zavisnosti od toga koji restoran birate, u kom mestu, kao i koliki broj ljudi naručuje hranu, možete proći s računom od 3.520 do 5.100 dinara plus piće.

Redakciji Kurira su se javili čitaoci koji su se prvobitno požalili na nagli skok cene ćevapa u restoranima u Beogradu.

RZS - analiza poskupljenja

Salate - 16,4 odsto

Variva - 15 odsto

Alkoholna pića - 13 odsto

Kolači - 12,7 odsto

Topla i hladna jela - 12,5 odsto

- Pošto stalno odlazim na ćevape u jedan restoran na Bulevaru kralja Aleksandra, znam da je u januaru ove godine deset ćevapa bilo 900 dinara. Onda odem u martu da poručim ćevape i cena je bila za 100 dinara viša, dakle, deset ćevapa 1.000 dinara. Zatim u aprilu ista porcija košta čak 1.200 dinara, ali ni tu nije kraj poskupljenju - u junu je porcija od deset ćevapa dostigla cenu od 1.400 dinara.

Zabeležen skok

Najveće poskupljenje u Vojvodini

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, poskupljenje u Vojvodini je bilo veće od republičkog proseka i iznosilo je 17,4 odsto. U Vojvodini je najviše poskupela hrana, i to za 20,5 procenata, alkoholna pića su poskupela za 17,4 odsto, bezalkoholna pića za 13,9 odsto, a prenoćište za 5,1 odsto.

Pa za taj novac ću kupiti tri kila mesa i sama roštiljati, odustali smo od svake porudžbine ćevapa iz restorana. Zaista su drastična poskupljenja za kratak period - požalila se Kuriru čitateljka S. P. Iako su potrošači odavno primetili i uputili primedbe na znatno poskupljenje roštilja u restoranima, s druge strane, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su salate te koje su zapravo najviše poskupele u junu ove godine u odnosu na isti period minule.

Salata
foto: Profimedia

Analiza RZS pokazala je da su salate poskupele za čak 16,4 odsto, zatim variva za 15 odsto i alkoholna pića za 13 odsto. Na četvrtom mestu su kolači, zabeležen je porast njihove cene od 12,7 odsto, onda topla i hladna jela s poskupljenjem od 12,5 odsto, dok valja spomenuti i da je prenoćište skuplje za 12,1 odsto.

Međutim, i ekipa Kurira je istraživala koliko košta ručak za četvoročlanu porodicu u ugostiteljskim objektima u gradovima u Srbiji i naša računica je pokazala sledeće.

Roštilj, to jest ćevapi, kao jedno od najpopularnijih jela u mnogim našim krajevima, najjeftiniji su u Nišu. Tamo u restoranu porcija od deset ćevapa košta 380 dinara. Ako se odlučite za ručak u ovom gradu i ukoliko sa menija uzmete porciju od deset ćevapa, pomfrit, koji košta 150 dinara, šopsku salatu, koja košta 200 dinara, ili porciju palačinki od 150 dinara, to će vas za jednu osobu koštati 880 dinara plus piće. Ukoliko se odlučite za bezalkoholno piće, ono iznosi od 175 dinara, dok je pivo 220 ili čaša vina 350 dinara. Dakle, samo ručak u Nišu za četvoro bi koštao 3.520 dinara plus piće po želji.

Palačinke / Ilustracija
Palačinke / Ilustracija foto: Profimedia

Cenovnik u Nišu

Teleća čorba - 180

Ćevapi - 380

Bečka šnicla - 700

Vešalica - 600

Pomfrit - 150

Šopska salata - 200

Srpska salata 200

Palačinke 150

Pivo, 0,25 l 220

Vino, čaša 350

Koka-kola, 0,25 l 175

Voda 0,75 l 190

* Cene izražene u dinarima

Ukoliko istu hranu poručite u nekom restoranu u Beogradu, to će vas koštati po osobi 1.260 dinara, dok bi ručak za četvoro koštao 5.040 dinara plus piće po želji, koje košta od 220 do 480 dinara. Na primer uzevši istu hranu s menija, u restoranima u Novom Sadu za jednu osobu platićete 1.030 dinara, dok bi za četvoro obrok koštao 4.120 dinara.

Cenovnik u Beogradu

Teleća čorba - 250

Ćevapi - od 400 do 1.400

Bečka šnicla - 750

Vešalica - 800

Pomfrit - 200

Šopska salata - 310

Srpska salata - 250

Palačinke - 350

Pivo, 0,25 l - 250

Vino, čaša - 480

Koka-kola, 0,25 l 220

Voda, 0,75 l 260

* Cene izražene u dinarima

U Leskovcu bi ovakav ručak za jednu osobu koštao 1.000 dinara, dok bi za četvoro račun iznosio 4.000 dinara plus piće, koje se kreće od 170 dinara za bezalkoholno piće, pa do 330 dinara, koliko košta čaša vina.

Cenovnik u Leskovcu

Teleća čorba - 240

Ćevapi - 390

Bečka šnicla - 530

Vešalica - 390

Pomfrit - 150

Šopska salata - 210

Srpska salata - 210

Palačinke - 250

Pivo, 0,25 l - 230

Vino, čaša - 330

Koka-kola 0,25 l - 170

Voda 0,75 l - 170

* Cena izražena u dinarima

Kurirova analiza cenovnika je pokazala da bi ovakav ručak u Zaječaru za jednu osobu koštao 1.160 dinara, dok bi, recimo, četvoročlana porodica morala da iskešira 4.640 dinara plus piće, koje košta od 190 do 350 dinara. Isti obrok u Kragujevcu za jednu osobu bi koštao 1.190 dinara, a za četvoro bi ceh iznosio 4.760 dinara plus piće od 210 do 410 dinara.

Cenovnik u Zaječaru

Teleća čorba - 210

Ćevapi - 480

Bečka šnicla - 700

Vešalica - 640

Pomfrit - 170

Šopska salata - 250

Srpska salata - 220

Palačinke - 260

Pivo, 0,25l - 240

Vino, čaša - 350

Koka-kola, 0,25l - 200

Voda 0,75l 190

* Cene izražene u dinarima

Svakako treba naglasiti da su cene u restoranima dalje od centra grada dosta povoljnije, dok postoje restorani u kojima su cenovnici daleko veći od pomenutih.

Cenovnik u Kragujevcu

Teleća čorba - 220

Ćevapi - 460

Bečka šnicla - 600

Vešalica - 550

Pomfrit - 180

Šopska salata - 260

Srpska salata - 240

Palačinke - 290

Pivo, 0,25 l - 240

Vino, čaša - 410

Koka-kola, 0,25 l - 210

Voda 0,75 l - 190

* Cene izražene u dinarima

- Cene u marketima i prodajnim objektima naglo su skočile, tako da je normalno da i cene u restoranima budu veće. Cene mesa su izrazito više, ranije je kilogram bio 500 dinara, sada je i preko 800 dinara. Vlasnici restorana formiraju cene hrane i pića prema poskupljenju namirnica. Trenutno su godišnji odmori i dosta ljudi nije tu, tek početkom septembra videćemo da li će promene cena u restoranima uticati na njihovu posećenost - kaže Ančica Dimitrijević, predsednica Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Cenovnik u Novom Sadu

Cena Teleća čorba - 220

Ćevapi - od 400 do 780

Bečka šnicla - 700

Vešalica - 750

Pomfrit - 180

Šopska salata - 250

Srpska salata - 250

Palačinke - 200

Pivo, 0,25l - 230

Vino, čaša - 450

Koka-kola, 0,25 l - 180

Voda 0,75 l - 240

*Cene izražene u dinarima

Kurir.rs / A. Kocić - I. Ogarević

Bonus video:

Mića je Titov kuvar koji je napravio Karađorđevu šniclu
12:11

Mića je Titov kuvar koji je napravio Karađorđevu šniclu

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track