TELEKOM SRBIJA NAJVEĆI OPERATER U REGIONU! Hrvatski portal objavio da srpska kompanija ima najveći profit i prihode
Foto: Shutterstock

uspeh

TELEKOM SRBIJA NAJVEĆI OPERATER U REGIONU! Hrvatski portal objavio da srpska kompanija ima najveći profit i prihode

Društvo -

Telekom Srbija se u konkurenciji 20 kompanija na prostoru bivše Jugoslavije nalazi na prvom mestu po poslovnim prihodima, po rastu prihoda i po ostvarenom profitu. Hrvatski biznis portal Media Daily svake godine objavljuje listu najvećih i najuspešnijih kompanija u sektoru telekomunikacija na prostoru bivše Jugoslavije i drugi put zaredom ubedljivi lider u regionu je naš Telekom Srbija!

Telekom Srbija najveća je grupacija u regionu i ostvarila je najveći skok prihoda u 2021. godini, navodi se u ekskluzivnoj analizi hrvatskog portala Mediadaily, specijalizovanog za ovu oblast poslovanja. Hrvatski stručnjaci petu godinu zaredom analiziraju 20 najvećih telekom operatera u regionu, objavljuju podatke o njihovim prihodima, dobiti i broju zaposlenih. Najnovija analiza odnosi se na 2021. godinu i otkriva da je ukupan prihod 20 analiziranih telekoma s područj Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije povećn za 330 miliona evra u odnosu na 2020. godinu. Sada kumulativno iznosi čak 5.778.460 evra.

telekom
foto: Printscreen

- Najveći skok prihoda imala je Telekom Srbija i to većinom zbog pripajanja Supernove, pa sada ukupni prihodi iznose 960 miliona evra, odnosno oko 140 miliona evra više nego 2020. Hrvatski telekom, do 2020. godine najveći telekom u regiji, takođe je povećao prihode u 2021. za 29 miliona evra i sada oni iznose 809 miliona evra - navodi se u tekstu objavljenom na Mediadaily.

Prihodi su pali u četiri telekoma - Telekomu Slovenije i tri telekoma koji pripadaju Junajted grupi (Telemach Hrvatska, Telemach BiH i Optima telekom).

telekom
foto: Printscreen

- Telekom Srbije imao je i najveću dobit koja je iznosila više od 111 miliona evra, drugi je Hrvatski telekom sa 88 miliona, treći je Yettel koji beleži pad dobiti sa 71,4 na 62,2 miliona evra, četvrti i peti su A1 Srbija i Hrvatska svaki sa gotovo 40 miliona evra dobiti. Jedini gubitaš je 20. na listi Optima telekom, koji je 2021. godinu završio sa gotovo sedam miliona evra gubitka, a mršavi plus već godinama beleži 19. na listi JP HT sa samo 109.000 evra dobiti - navodi se u analizi.

Prošle godine porastao je i ukupan broj zaposlenih za 231 osobu i sada iznosi 30.301 zaposleni. Telekom Srbije je na prvom mestu i po povećanju broja zaposlenih.

- Najveće povećanje broja zaposlenih, kao i ukupno najveći broj, ima Telekom Srbije, koji je povećao broj zaposlenih za 495 osoba i sada zapošljava 7.300. S druge strane, najveće smanjenje ima Hrvatski telekom koji je otpustio čak 737 osoba i sa 4.135 zaposlenih "spao" je na 3.398 - piše pomenuti portal.

Telekom Srbija
foto: Promo

Analiza konstatuje još jednu promenu u odnosu na prethodni period.

- Kad se pogleda ukupan prihod prema vlasničkim grupacijama, vidljivo je da je došlo do promene u odnosu na 2020. godinu, što se pripisuje povećanju prihoda Telekom Srbija grupacije te gubitku Optima Telekoma Deutche telekom grupacije. Čak zbog rasta prihoda A1 grupacije ugrožena je u regiji i druga pozicija Deutche Telekom grupacije - navodi se u analizi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track