TEMPERATURA PADA ZA 10 STEPENI! Meteorolog najavio vremenske nepogode: Stižu pljuskovi sa grmljavinom, pašće i PRLJAVA KIŠA
Vrućina / Ilustracija, Foto: Nikola Anđić

VREMENSKA PROGNOZA

TEMPERATURA PADA ZA 10 STEPENI! Meteorolog najavio vremenske nepogode: Stižu pljuskovi sa grmljavinom, pašće i PRLJAVA KIŠA

Društvo -

Meteorolog Slobodan Sovilj iz RHMZ za Kurir kaže da se vrelinama kakve su danas, kad se živa u termometru približava 40. podeoku, bliži kraj za ovu godinu.

I danas je na snazi narandžasti meteo alarm, a u nekim mestima čak i crveni zbog izuzetno visokih temperatura. Ipak, to neće trajati dugo.

- Crveni meteoalarm biće podignut u južnoj polovini Srbije. Ipak, uskoro nas čeka pad za čak 10 stepeni, jer nam sa zapada i severozapada stižu kiša, pljuskovi i grmljavina. Pašće i "prljava kiša", jer će nam oblaci doneti pesak iz Sahare. Ipak, najviše padavina biće za vikend, kad se očekuje da će lokalno negde pasti i 40 litara po kvadratnom metru za 24 sata. Padavina će biti i tokom naredne nedelje, a temperature će se kretati između 25 i 30 stepeni. Tek od 26. avgusta možemo očekivati novo otopljenje, ali će temperature ići do 31, 32 stepena, toplije neće biti - kaže Sovilj za Kurir.

Slobodan Sovilj
Slobodan Sovilj foto: Kurir televizija

Na snazi crveni i narandžasti meteo alarm

"Danas na području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura danas od 34 do 37, a u petak od 36 do 39 stepeni", bilo prvo je upozorenje RHMZ-a.

"Od petka posle podne do kraja sedmice na području Srbije očekuje se lokalna pojava vremenskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom. U subotu i nedelјu plјuskovi i grmlјavine mestimično će biti intenzivniji uz količinu kiše veću od 40 mm za 24 h" - navodi se u drugom upozorenju.

U Banatu, Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na teritoriji Kosova i Metohije na snazi je crveni meteo alarm zbog ekstremno visoke temperature. To znači da je vreme vrlo opasno.

"Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navode iz RHMZ-a.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Što se tiče ostalih delova Srbije, upaljen je narandžasti meteo alarm zbog visoke temperature ali i pljuskova i grmljavine, a to znači da je vreme opasno.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", saopštio je RHMZ.

Vreme narednih dana

U subotu svežije i prijatnije vreme sa povremenom kišom i lokalnim pljuskovima. Vetar slab severozapadni ili promenljiv, u zoni pljuskova pojačan. Pritisak oko normale. Minimalna jutarnja temperatura od 17°C do 22°C, a maksimalna od 28°C na severu Vojvodine do 35°C na krajnjem jugu Srbije. Uveče ponegde kiša i pljuskovi. Temperatura u 22h od 17°C do 23°C. U nedelju i prva tri dana iduće sedmice svežije i promenljivo oblačno sa povremenom kišom i lokalnim pljuskovima. Maksimalna temperatura od 23°C do 27°C.

Kurir.rs/S.Trajković

Bonus video:

02:14

GOREĆE ZEMLJA! OVE NEDELJE TEMPERATURA I DO 40 STEPENI: Meteorolog najavio ekstremne vrućine ali i KIŠU SA SAHARSKIM PESKOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track