40 DANA OD UBISTVA SRBA U LIBIJI: Istinu o smrti oca nikad neću saznati
Foto: Zorana Jevtić

Sećanje na Jovicu i Slađanu

40 DANA OD UBISTVA SRBA U LIBIJI: Istinu o smrti oca nikad neću saznati

Društvo -
Više nikome ne verujem. Nadležni su obećavali da će otkriti sve u vezi sa otmicom i pogibijom, ali ni dan-danas ne znamo okolnosti koje su dovele do toga, kaže kroz suze Olivera Stepić

BEOGRAD - Prošlo je 40 dana od sahrane moga oca. Nadležni su obećavali da će otkriti sve u vezi sa njegovom smrću, ali i dan-danas ne znamo okolnosti koje su dovele do njegove otmice i pogibije. Više nikome ništa ne verujem!Kroz suze nam govori Olivera, ćerka Jovice Stepića, službenika Ambasade Srbije u Libiji, koji je sa Slađanom Stanković otet, nakon čega je i poginuo u napadu SAD na baze IS u Sabrati.- Uverena sam da pravu istinu nikad nećemo saznati, ali to je sad manje važno. Njega nema pa nema, i to ništa ne može promeniti! - kaže Olivera jecajući.S Jovičinom najbližom rodbinom ona će danas izaći na groblje u selu Makce kod Velikog Gradišta.- Niko nije očekivao da će poginuti. Iako su ga zarobili teroristi, svi smo verovali u to što su nam nadležni obećavali - da će biti pušten. Niko nije bio pripremljen za to što se desilo - dodaje Olivera.Takođe, navodi da dugo nije mogla da se pomiri s očevom smrću. Nije uspevala da shvati šta se dešava. Pokušala je da ne razmišlja, a bol je potisla:Možda su mogli preživeti- Kad smo saznali da je ubijen, krenula je ludnica. Mnogo ljudi se sjatilo oko nas, novinari, političari, pripreme, sahrana... U prvom trenutku nisam mogla ni da shvatim šta se dešava. Tek sad mogu zaista da prihvatim da ga nema.Neutešan je i Jovičin brat Dragan Mišić.- Vreme prolazi, a bol ostaje isti. Nadam se da će doći vreme kad ćemo saznati šta se zaista dogodilo i da li su naše službe mogle da spreče pogibiju Jovice i Slađe. Iako želim da to znam, meni od toga neće biti lakše - rezigniran je Dragan.I porodica Slađane Stanković iz beogradskog naselja Padinska skela danas će zapaliti sveće na groblju Zbeg u Borči. Slađana, koja je pre no što je kidnapovana, kako su mediji prenosili, zahtevala da se vrati u Srbiji, za sobom je ostavila dve ćerke i supruga Aleksandra.Aleksandar, koji je nakon Slađine sahrane, bio nem i skrhan bolom, ni juče nije imao snage da o tome mnogo priča.- Živim kako moram da živim - kratko je prokomentarisao, ne želevši da govori o brojnim sumnjivim okolnostima koje su pratile pogibiju dvoje diplomata.Zarobljeni 104 danaPodsetimo, Slađana i Jovica oteti su 8. novembra prošle godine od IS, kad je u libijskom gradu Sabrati napadnuta kolona u kojoj se pored njih nalazio i srpski ambasador Oliver Potežica s porodicom. U zarobljeništvu su proveli 104 dana, a stradali su u američkom bombardovanju terorističkog kampa.

Velibor MišićDAČIĆ DOLAZIO NA ZADUŠNICEVelibor Mišić, Jovičin polubrat, kaže da ga niko od nadležnih nije zvao niti s njim kontaktirao danima.- Desetak dana nakon sahrane, na Zadušnice, došao je da nas obiđe ministar Ivica Dačić. Seo je s nama. Popričali smo. Tešio nas je i obećao da će sve okolnosti njihove otmice biti rasvetljene, ali još uvek nemamo nikakve nove informacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track