AKO VAM OVAKVA PORUKA STIGNE NA INSTAGRAMU NIKAKO NE ODGOVARAJTE! Ovako vas navuku da vam UZMU BROJ TELEFONA i SKINU PARE (FOTO)
prevara na Instagramu, Foto: Profimedia

prevara

AKO VAM OVAKVA PORUKA STIGNE NA INSTAGRAMU NIKAKO NE ODGOVARAJTE! Ovako vas navuku da vam UZMU BROJ TELEFONA i SKINU PARE (FOTO)

Društvo -

Kad se klikne na link, napadači preuzimaju kontrolu i mogu da preko kontakata žrtve šalju dalje SMS i šire svoj naum, kaže stručnjak za sajber-bezbednost prof. dr Goran Kunjadić.

Čitateljka Kurira požalila se našoj redakciji da je nasela na veliku prevaru na Instagramu kada joj je s naloga drugarice stigla poruka u kojoj joj ona traži broj telefona.

- Dobila sam poruku: "Zdravo, možeš li mi dati svoj broj mobilnog." S obzirom na to da i poslovno sarađujem s njom, odmah sam se upecala i odgovorila joj. Napisala sam: "Mislila sam da imaš" i u toj poruci sam joj poslala svoj broj. U tim trenucima mi nije ni palo na pamet da se radi o nekoj prevari, samo sam se zapitala zašto mi ponovo traži broj - priča nam sagovornica, koja je želela da ne otkrivamo njen identitet, i dodaje:

- Odmah posle moje poruke stiže mi na telefon od nje: "Hvala, poslaću vam SMS za konkurs, ako dobijete poruku sa kodom, pošaljite mi odmah. U redu?"

onlajn kupovina, Nova godina, pokloni
foto: Profiemdia

Istog trenutka skinšotujem čet i šaljem toj prijateljici na Vocap uz pitanje šta je to i o kakvom konkursu se radi. Međutim, nije videla poruku i ne dobijam odgovor neko vreme. Meni tada stiže kod, i prvo što mi pada na pamet je da je nešto vezano za posao i da ga hitno prosledim kako je zahtevano u prethodnoj poruci.

Ona dodaje da joj stiže nova poruka s profila prijateljice.

- U međuvremenu stiže i drugi SMS na broj u kojem piše da joj je s bankovnog računa skinuto 2.500 dinara, a zatim u drugoj poruci da je skinuto još skoro 5.000 dinara. Pošto mi prijateljica i dalje ne odgovara na Vocapu, a poruke mi stižu s njenog profila, ja je pozovem da pitam o čemu se radi.

Zlatno pravilo Ako ne kliknete, ne mogu vam ništa

Goran Kunjadić
Goran Kunjadićfoto: Privatna Arhiva

Kunjadić apeluje na korisnike da nikad ne kliknu na link koji im je stigao kao SMS: - Klikom na link omogućavate pristup. Ukoliko to ne uradite, on ne može da pristupi informacijama. Ako vam stigne neki link, obavezno to proverite. Nemojte slati ništa na osnovu elektronske komunikacije. Jako je teško da se napadačima koji se služe ovakvim prevarama uđe u trag.

Ona mi kaže da mi ne šalje nikakve poruke i da je na sastanku. Ubeđujem je da mi stižu poruke s njenog profila na Instagramu, a ona mi odgovara da nema pristup profilu jer joj je nalog hakovan - objašnjava čitateljka:

- Posle mene je zovu još jedan prijatelj i prijateljica, koji su joj rekli da su dobili poruke istog sadržaja. Odmah sam promenila šifru na svom nalogu jer mi je ona u razgovoru pomenula da je njoj pre nekoliko dana od drugarice stigla ista poruka i da je ona odgovorila, pa se verovatno zbog toga sada s njenog profila šalju te poruke.

1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

Takođe ističe da onog trenutka kada odgovoriš, upadaš u lanac prevare. - Plašim se da će sada i s mog profila mojim prijateljima stizati ovakve poruke i da će se i oni upecati. Izgleda da šalju poruke onima s kojima poslovno ili privatno sarađujemo jer valjda znaju da ćemo tim osobama sigurno odgovoriti. Kontaktiraću sa svojim mobilnim operaterom da vidim o čemu se radi i da li postoji mogućnost povratka novca.

Prof. dr Goran Kunjadić, stručnjak za sajber-bezbednost, kaže za Kurir da je ovakav način prevare već viđen u više slučajeva.

- Prevare se vrše na taj način što dobijete SMS s linkom, a napadači čine sve kako bi naveli žrtvu da kliknu na taj link. Pošto su naši telefoni zapravo računari i kada kliknete na link, odmah vas odvede na zlonamerni sajt. On u sebi ima virus koji može da nanese neku štetu. Sve zavisi šta je bio cilj napadača, da li su to lični podaci ili novac s računa. Kad kliknete na link, oni preuzimaju kontrolu nad celim telefonom ili delom telefona koji im je koristan. Pristupe računima i na osnovu toga podignu novac ili prebace na neki svoj račun - kaže Kunjadić i dodaje:

- Oni čak mogu da vide i kontakte i preko njih šalju dalje SMS i šire prevaru. Ukoliko je novac skinut s računa u banci, on je legalno skinut. Ona bi mogla da pošalje dopis svojoj banci da pokušaju, ukoliko je moguće, da zaustave tu transakciju, ali samo ukoliko se odmah reaguje, kada je novac na prvom sledećem računu. Ukoliko se novac prebacuje na više računa, veoma je teško ući mu u trag.

Kurir.rs/ A.Kocić - I.Ogarević

Bonus video:

01:04

POTROŠAČI, OPREZ! Ovi parametri ukazuju na PREVARU Firme se snalaze na podle načine, ali se ovako možete SPASITI GUBITKA NOVCA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track