OVO JE TITOVA VILA NA MENHETNU PRODATA ZA 50 MILIONA $: Ima 32 sobe, "bunker", neprobojne prozore, a tek da vidite trpezariju FOTO
Titova vila na Mehnetnu, Foto: Profimedia, Douglas Elliman/Scott Wintrow

zAPANJUJUĆI DVORAC

OVO JE TITOVA VILA NA MENHETNU PRODATA ZA 50 MILIONA $: Ima 32 sobe, "bunker", neprobojne prozore, a tek da vidite trpezariju FOTO

Društvo -

Pokojni šef Jugoslavije kupio je kuću za Stalnu misiju svoje zemlje pri Ujedinjenim nacijama

Zapanjujuća vila od krečnjaka u 854 5th Avenue na Menhetnu, u vlasništvu pet država naslednica SFR Jugoslavije, poznatija i kao dvorac Josipa Broza Tita, prodata za čak 50 miliona dolara!

"Douglas Elliman Real Estate" je objavio da je Tristan Harper, pridruženi broker i jedan od njegovih stalno vrhunskih agenata, prodao i zatvorio istorijsku vilu od 20.000 kvadratnih metara koja se nalazi na adresi 854 Fifth Avenue na Menhetnu.

Prodata je za punu traženu cenu od 50 miliona dolara. Kupac je platio sve troškove zatvaranja transakcije, od kojih neke obično plaća prodavac (poreze na transfere, brokerske naknade itd.), što je dodalo preko 11 odsto trošku iz džepa kupca.

Titova vila Mehnetn
foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

Ovaj dvorac je krečnjačka vila široka 30,5 stopa koju su 1903. godine dizajnirali arhitekti Voren i Vetmor sa slavne glavne centralne stanice na Menhetnu. Godine 1969. proglašen je individualnim obeležjem Njujorka, zbog „impresivne čistoće stila koji je izveden sa takvom finoćom i autoritetom“.

Rezidencija u stilu Beauk Arts-a ima 32 velike sobe i 12 kupatila raspoređenih na devet nivoa direktno naspram Central Parka. Spektakularni pogledi iz 10 soba okrenutih prema parku uključuju neke od najpoznatijih zgrada Midtauna i Vest Sidea, i stare i nove. U vreme Hladnog rata na vrhu zgrade je navodno bila soba koju niko nije mogao prisluškivati, a tu su bili neprobojni prozori prema Petoj aveniji.

Titova vila Mehnetn
foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

Većina originalnih detalja kuće ostala je netaknuta do danas, uključujući dve zadivljujuće francuske tapiserije iz 18. veka koje se nalaze iznad velikog vijugavog stepeništa, 17 kamina, ručno izrezbarenih balustrada napravljenih od pojedinačnih komada retkog italijanskog mermera, boiserie sa zlatnim listovima, ručno oslikane plafoni koji podsećaju na staru Evropu, obloge iz antičkog francuskog zamka koji je naknadno ugrađen u ovaj prostor, i dva lifta.

Titova vila Mehnetn
foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

Tu je i kitnjasti krovni prozor iznad glavne dvorane na dva sprata sa plafonima visokim 34 stope.

Josip Broz Tito
Josip Broz Titofoto: Profimedia

Kuća je izgrađena za R. Livingstona Bikmana, koji je ubrzo postao guverner Rhode Islanda i prodao zgradu Džordžu Grantu. Sledeći vlasnici su postali Henri Vajt i njegova naslednica - žena Emili Torn Vanderbilt Sloun Vajt, unuka potomka Kornelija Vanderbilta.

Godine 1946. Josip Broz Tito, pokojni šef Jugoslavije, kupio je kuću za Stalnu misiju svoje zemlje pri Ujedinjenim nacijama. Godine 1961. Tito i predsednici Egipta, Gane, Indije i Indonezije izradili su plan za stvaranje Pokreta nesvrstanih u jednoj od glavnih prostorija vile. Pokret bi tokom Hladnog rata narastao i postao savez skoro jedne trećine svetskih nacija.

Titova vila Mehnetn
foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow

Nakon što se Jugoslavija raspala u građanskom ratu 1990-ih, imovinu su „nasledile“ vlade pet država naslednica. Nakon sporazuma pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, potpisanog početkom 2000-ih, nekretnina je prvi put izašla na tržište 2017. Dve početne ponude nisu dogovorene zbog složenosti pregovora i internih proceduralnih tehničkih detalja među vlasnicima.

U decembru 2018. godine požar je skoro uništio rezidenciju, a imovina je povučena sa tržišta. Ostao je nedostupan za prikazivanje tokom pandemije korona virusa i dalje.

Ponuda sadašnjeg kupca u punoj ceni predstavljena je neviđeno 2021. godine. Ugovor je potpisan skoro devet meseci kasnije, a zatvaranje, koje se odvijalo u tri dela, završeno je 27. septembra.

Kurir.rs

Bonus video:

07:57

NIJE SAMO TITO IMAO PODZEMNU TVRĐAVU Aleksandar I Karađorđević izgradio DIVA U ZEMLJI, a niko nije znao za to GRAD IMAO OVU ŠIFRU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track