11:00

NA OVA 3 PITANJA NE MORATE DA ODGOVORITE NA POPISU! Stručnjak objasnio: Evo zašto će se DVAPUT POPISIVATI OVI GRAĐANI

kurir televizija

NA OVA 3 PITANJA NE MORATE DA ODGOVORITE NA POPISU! Stručnjak objasnio: Evo zašto će se DVAPUT POPISIVATI OVI GRAĐANI

Društvo -

Perat Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavida za statistiku istakao je prema zakonu građani nisu dužni da odgovore na tri pitanja na popisu, ali i da će oni koji su prijavljeni na jednom mestu, a žive na drugom, morati dva puta da se popisuju.

- Ustavom je garantovano pravo svakom građaninu da ne mora da odogovri na pitanja o na pitanja o jeziku, nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti. Na njih, prema zakonu, može da odgovori onako kako želi prilikom popisivanja - ističe Perat Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavida za statistiku.

Petar Korović
foto: Kurir televizija

Građani su se izjašnjavali kao Eskimi, Marsovci, kosmopolite, što može biti problematično, ali ukazuje na dve važne stvari, istakao je Korović.

- Prva je da građani zaista mogu da se izjasne onako kako se osećaju, a druga je da popisivači profesionalno rade svoj posao i beleže onako kako im je zaista i rečeno - kaže Korović.

Popisni podaci su jako važni u svim oblastima, naveo je Korović.

Petar Korović
foto: Kurir televizija

- Dosta se govorilo o pitanjima koja se odnose na to koliko muškarci imaju biološke dece i u kom gradu su se žene nalazile u trenutku rođenja svog deteta, a to je važno znati jer je naša metodologija usaglašena sa međunarodnom, a mi smo se vodili i nacionalnim potrebama. U prethodnom periodu se pojavila potreba za proučavanjem muškog fertiliteta. Do sada smo to pitanje postavljali samo ženama, a sada ćemo ga postavljati i muškarcima - naveo je Korović.

Oni koji su iz drugog grada biće popisani i na mesti gde su prijavljeni i na mestu na kome žive, što je veoma važno, kaže Korović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track