DANAS POČINJE POPIS! Sve što treba da znate kada vam POPISIVAČ dođe na vrata! OVO morate da uradite da ne biste bili KAŽNJENI!
Foto: Printscreen, Marina Lopičić

VODIČ

DANAS POČINJE POPIS! Sve što treba da znate kada vam POPISIVAČ dođe na vrata! OVO morate da uradite da ne biste bili KAŽNJENI!

Društvo -

Nakon oktobarskog "prebrojavanja" stanovništva, što je tradicija, potreba i obaveza, naša zemlja će dobiti precizne podatke o broju stanovnika, ali i kompletnoj demografskoj slici

Dvadeset osmi popis državljana Srbije počinje danas u 8 sati, a trajaće do 31. oktobra. Građanima koji odbiju da učestvuju u popisu, da odgovaraju na pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke preti novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara!

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS), rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da će 17.500 obučenih popisivača izaći na teren, kad će zvanično početi popis stanovništva.

Miladin Kovačević, Branislav Gulan
foto: Kurir televizija

Benefiti popisa

- Popis je najsloženije statističko istraživanje, koje je tradicija, potreba i obaveza, a rezultati predstavljaju trajnu vrednost i nemaju ograničavajuću distancu. Podacima će se dobiti slika o trenutnom stanju na terenu, ali i o budućim kretanjima stanovništva, o padu fertiliteta, starenju stanovništva, seljenju stanovništva. Zato je važno da svi učestvujemo u popisu i doprinesemo njegovoj realizaciji - rekao je Kovačević.

Ljiljana Đorđević iz RZS je ponovila da će se podaci s popisa isključivo koristiti u statističke svrhe.

- Krucijalna novina je korišćenje elektronskih obrazaca da bi se sačuvali od bilo kakvog razotkrivanja podataka. Popisivač je dužan da pozvoni na vrata, predstavi se i pokaže legitimaciju. Građani mogu da zapišu njegovo ime i prezime. Popisivač je dužan da nosi vidno istaknutu legitimaciju.

popis, popisnica
foto: Ana Paunković, Printscreen/Youtube

Radno vreme popisivača je od 8 do 21 čas, njegova obaveza je da obilazi domaćinstvo u različitim terminima, pre podne, posle podne. Ako nije našao nikoga na adresi, ostavlja broj info-centra da se građani jave kako bi se dogovorili o popisivanju - kazala je Đorđevićeva i dodala:

- Svaki građanin prilikom popisa stanovništva u Srbiji ima pravo da na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, koja spadaju u osetljiva, ne odgovori ili na njih odgovori onako kako želi ili kako se oseća.

Obavezna pitanja

Osim na ova tri pitanja od ukupno 69, građani imaju zakonsku obavezu da odgovore na preostala 66. Sva pitanja su podeljena u dve celine, prva se odnose na svako lice koje živi u domaćinstvu (ime i prezime, datum rođenja, mesto rođenja, bračni status, državljanstvo, broj dece, posao, pohađanje škole, radno mesto), a druga je vezana za domaćinstvo i stan (adresa, vrsta zgrade/kuće, broj soba, svojina, godina izgradnje, broj lica u stanu), a postoje i pitanja vezana za odsutne i privremeno prisutne članove domaćinstva.

Prema rečima nadležnih, očekuje se da razgovor s popisivačem u proseku traje oko pola sata. Popisivač u jednom domaćinstvu popunjava upitnik za zgradu i stan, upitnik za domaćinstvo i po jedan upitnik za svakog člana domaćinstva.

Poverenik za zaštitu podataka

Obrada podataka je u skladu sa zakonom

Obrada podataka o ličnosti, koja će se obavljati u okviru popisa stanovništva Srbije, koji počinje sutra, u skladu je sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022, saopštila je služba poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

- Tim zakonom je uspostavljen pravni osnov za obradu podataka o ličnosti koju će vršiti Republički zavod za statistiku (RZS) u svrhu proizvodnje i objavljivanja podataka zvanične statistike - navodi se u saopštenju.

Podaci se uzimaju od svakog člana domaćinstva, a ako to nije moguće, popisivač odgovore prikuplja od člana domaćinstva koji je najbolje upoznat s podacima. Za decu mlađu od 15 godina odgovori se uzimaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

Rezultati

Prvi nezvanični rezultati trebalo bi da budu objavljeni već 30. novembra, dok se konačni očekuju od aprila 2023. do maja 2024.

Odgovorni

Popisivači nose maske

S obzirom na to da vlada pandemija korone, popisivači će nositi zaštitne maske i poštovati fizičku distancu. Takođe, ukoliko građani budu zahtevali, izuvaće obuću prilikom ulaska u nečiji dom. Pored toga, dozvoljeno im je da se posluže i kafom, ukoliko ih neko ponudi.

Podsetimo, prvi popis stanovništva u Srbiji izvršen je 1834. godine, a između dva svetska rata izvršena su dva popisa stanovništva. Posle Drugog svetskog rata prvi popis izvršen je 1948. godine, kao "skraćeni popis" u svrhu obnove infrastrukture i zahteva za nadoknadu štete, a nakon 1961. popis se odvija na deset godina.

popis, popis ilustracija
foto: Shutterstock, Ilustracija

BROJKE

  • 17.500 obučenih popisivača
  • 11 godina prošlo od poslednjeg popisa
  • 69 pitanja podeljeno u dve celine
  • 20-30 minuta traje razgovor s popisivačem

Popis u Srbiji je bio planiran za april 2021. godine, ali je zbog pandemije korone odložen za oktobar 2021, a zatim za godinu kasnije - oktobar 2022. Poslednji popis u našoj zemlji sproveden je 2011, kad je registrovano oko 7,2 miliona stanovnika, od kojih 3.499.176 muškog, a 3.687.686 ženskog pola, uz prosečnu starost od 42 godine.

Šta treba da znamo o popisu

  • Traje od 1. do 31 oktobra
  • Popis se sprovodi radnim danima i vikendom od 8 do 21 čas
  • Popisivač je dužan da pozvoni na vrata, predstavi se i pokaže legitimaciju
  • Svaki popisivač nosi sa sobom karticu s fotografijom, imenom, prezimenom i identifikacionim brojem, koju građani mogu da traže u bilo kom trenutku.
  • Popisivači koriste elektronske obrasce.
  • Popisivač je u obavezi da obilazi domaćinstvo u različitim terminima, pre podne i posle podne.
  • Ako nikog ne nađe na adresi, ostavlja broj info-centra na koji građanin treba da se javi i dogovori se o popisivanju.
  • Od ukupno 69 pitanja na popisu, građani ne moraju da odgovore na tri - o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.
  • Ko odbije da učestvuje na popisu ili daje netačne ili nepotpune podatke, preti mu novčana kazna od 20.000 do 50.000 dinara.
  • Građanin JMBG mogu dati popisivaču s bilo kog važećeg dokumenta, mogu ga sami pročitati ili dati dokument na uvid.
  • Građani mogu zvati broj telefona 0800 444 005 kako bi se informisali o popisu.
  • Do 30. novembra biće objavljeni prvi nezvanični rezultati.

Međutim, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u 2019. broj stanovnika je prvi put posle 53 godine pao ispod sedam miliona (6.982.604 stanovnika).

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

01:50

GRAĐANI SE PLAŠE POPISA Toškić Cvetinović: odziv na popis presudan za funkcionisanje države KO NE UČESTVUJE NEMA PRAVO DA SE ŽALI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track