DETALJI POPISA STANOVNIŠTVA: Šta ako ne živite na adresi iz lične karte, kada će popisivač tražiti podatke od komšija?
Foto: Shutterstock, Printscreen

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo 1. oktobra

DETALJI POPISA STANOVNIŠTVA: Šta ako ne živite na adresi iz lične karte, kada će popisivač tražiti podatke od komšija?

Društvo -

Ako osoba ne živi na adresi koja je navedena u ličnoj karti, to neće predstavljati problem da bude popisana. Takođe, popisivač ne traži na uvid nikakva lična dokumenta od građana.

Kako su objasnili iz Republičkog statističkog zavoda „u popisu se svi popisuju tamo gde zaista/faktički žive, bez obzira na prijavljeno prebivalište ili boravište, odnosno na to šta mu piše u ličnoj karti.“

– Prilikom dolaska u domaćinstvo, popisivač mora da pita ko živi u tom stanu i da popisne podatke prikuplja za lica koja tu žive. Popisivač ne proverava adresu u ličnoj karti, odnosno ne proverava da li lice na datoj adresi ima prijavljeno prebivalište ili boravište. Za Popis je važno da lice zaista živi na adresi na kojoj se popisuje – navedeno je u odgovoru kako se popisuju ljudi koji ne žive na adresi iz lične karte.

popis, popisnica
foto: Ana Paunković, Republički zavod za statistiku prinscreen

Popis je počeo 1. oktobra i traje do kraja meseca. Tokom prva dva dana popisano je već 430.000 građana.

Šta ako popisivač ne nađe nikoga kod kuće?

Kako su objašnjavali ranije iz RZS, popisivači obilaze domaćinstva a ako ne zateknu nikoga kući, ponovo obilaze tu adresu. Ako i ponovo nema nikoga, ostavljaju poziv građaninu da se sam javi zarad popisivanja.

U slučaju članova domaćinstva koji su u inostranstvu, ili su odsutni iz nekog drugog razloga, podatke o njima daju drugi prisutni članovi domaćinstva. Ako su svi iz domaćinstva van zemlje, popisivač će podatke pokušati da dobije od komšija.

– Sva lica koja su privremeno odsutna iz svog domaćinstva, bilo da su odsutna zbog rada, školovanja ili iz nekog drugog razloga, biće popisana u svom domaćinstvu, a podatke o njima daće prisutni članovi domaćinstva. Istovremeno, ova lica biće popisana i kao tzv. privremeno prisutna lica i u mestu u kojem se trenutno nalaze, ali će se u rezultatima popisa iskazivati kao stanovnici mesta u kojem živi njihovo domaćinstvo iz kojeg su samo privremeno odsutni – navodi se u publikaciji RZS-a.

RZS takođe navodi da studenti i učenici koji su smešteni u studentskim i đačkim domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem se privremeno borave zbog školovanja, i u mestu u kojem živi njihova porodica.

Kurir.rs/Danas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja