STANKOVIĆIMA JE VATRA ZA 10 MINUTA PROGUTALA KUĆU! Bliznakinje Nađa i Ksenija (4,5) su po ZGARIŠTU TRAŽILE IGRAČKICE I HALJINICE
Porodica Stanković je u sekundi ostala bez doma, Foto: Privatna arhiva

TUGA DO NEBA

STANKOVIĆIMA JE VATRA ZA 10 MINUTA PROGUTALA KUĆU! Bliznakinje Nađa i Ksenija (4,5) su po ZGARIŠTU TRAŽILE IGRAČKICE I HALJINICE

Društvo -

Porodica Stanković koja je izbegla sa Kosova bez ičega, krajem avgusta je u požaru ponovo izgubila dom.

Lazar Stanković (29) iz Gnjilana oženio se i dobio dve ćerke bliznakinje sa suprugom Anđelom. Devojčice sada imaju 4,5 godine. Nakon što su izbegli sa Kosova, kaže, godinama su se šetali po prihvatilištima, pa onda na jedvite jade, u Aleksandrovu kod Merošine, sagradili jednu prostoriju u koju su se uselili. Nakon nekoliko godina rada uspeli su deci da srede sobicu kakvu žele.

Stankovići požar
foto: Privatna arhiva

A onda se sve srušilo preko noći.

Njihov porodični dom izgoreo je do temelja.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Forenzičari koji su radili uviđaj, priča Anđela za Kurir, rekli su da su uzrok požara neispravne instalacije, dok su iz distribucije rekli da je razlog udar groma.

- Tog dana smo suprug i ja bili na poslu, a deca u vrtiću. Dežurni vatrogasac zvao je muža da kaže da nam kuća verovatno gori. Zabrinuo se gde su deca. Rekli smo da su u vrtiću. Dok su me s posla dovezli do kuće, već je sve izgorelo - priča majka. U sekundi su ostali bez krova nad glavom, bez odeće, dokumenata. Sve je nestalo. Primili su ih njegovi dok se ne snađu, humani ljudi su donosili odeću, a najteže je bilo reći deci šta se desilo.

- Ćerke su svaki čas pitale zašto smo u gostima i pitale su kad ćemo kući. Saopštili smo im šta se desilo, i odveli ih u kuću. Plakale su, pokazivale gde im je bio o krevet, gde koja igračka. Nađa i Ksenija su u suzama po zgarištu tražile svoje haljinice i igračkice. Duša me boli kad se toga setim, to nam je bilo najteže - priča Anđela i dodaje da su deca tražila da im se napravi ista kuća, i ista onakva sobica kakvu su imale.

Stankovići požar
foto: Privatna arhiva

- Trebaju nam blokovi, materijali za zidanje. U sekundi smo ostali bez ičega. Nekako smo se snašli da to plaćamo, živimo sada privatno, ali deca žele svoju kuću nazad.

Stankovići požar
foto: Privatna arhiva

Inače, Lazar je sa roditeljima 2000. godine došao sa Kosova. Godinama su se dovijali i stanovali po prihvatilištima. Tek 2006. su sagradili jednu prostoriju, i taman kada su obezbedili neke uslove za život, sve je donela vatra za 10 minuta.

Broj računa na koji možete donirati novac za porodicu Stanković: 170001032063600030 - Lazar Stanković

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video

01:02

Požar u ulici kralja Milana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track