Najnovije vesti

LEPE VESTI ZA PENZIONERE Danas ova grupa dobija uvećane penzije! Ministar Mali najavio: "Od 1. januara sledi novo povećanje"
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

uvećane za 9 odsto

LEPE VESTI ZA PENZIONERE Danas ova grupa dobija uvećane penzije! Ministar Mali najavio: "Od 1. januara sledi novo povećanje"

Društvo

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će prve penzije, uvećane za devet odsto, danas biti na računima penzionera koji pripadaju kategoriji samostalne delatnosti.

Ministar Mali je istakao da su "građani i njihov životni standard u fokusu Vlade Srbije" i da neće dozvoliti da aktuelna ekonomska kriza i svi izazovi sa kojima se suočavamo, utiču na kvalitet njihovog života.

"Zato, kao što smo i obećali, idemo sa povećanjem penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade. Već danas, 2. decembra, penzioneri koji pripadaju kategoriji samostalnih delatnosti će dobiti za devet odsto veće penzije", rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Najavio je da će u utorak, 6. decembra, penzije uvećane za devet procenata dobiti oni koji pripadaju kategoriji vojnih i poljoprivrednih penzionera, a da će 10. decembra biti isplaćena kategorija "zaposleni", u kojoj je najveći broj penzionera.

"Posebno raduje što se sredstva za ove uvećane penzije izdvajaju iz budžeta Fonda PIO koji beleži bolju naplatu doprinosa i ima više novca", istakao je Mali.

Podsetio je da su penzije povećane od 1. novembra za devet odsto, ali i naglasio da uskoro, odnosno od 1. januara 2023. godine, sledi novo povećanje od čak 12,1 odsto, čime će se doći do toga da će prosečna penzija 2023. biti za 20,8 odsto veća u odnosu na 2022. godinu.

Naglasio je i da penzije rastu iz godine u godinu, iako skoro tri godine traje kriza u svetu, prvo prouzrokovana pandemijom, a potom i dešavanjima u Ukrajini.

"I pored svih izazova sa kojima se suočavamo, naše javne finansije su stabilne i sva povećanja primanja građana neće ugroziti njihovu stabilnost", naglasio je Mali.

Ukazao je kako se, prema projekcijama ministarstva, očekuje da prosečna penzija u decembru 2022. bude 287,2 evra, a u decembru 2023. godine 322 evra.

Ministar je podsetio da se od 1. januara očekuje i povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, dok će plate za oficire, podoficire i vojnike po ugovoru biti povećane za čak 25 odsto.

Dodao je da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za 14,3 odsto.

"Dakle, nastavljamo da brinemo o građanima, da štitimo njihov životni standard. Zato što smo se domaćinski ponašali i vodili odgovornu ekonomsku politiku sada imamo dovoljno novca i za povećanje penzija i plata i minimalne zarade. To je odgovorna politika i odgovorno vođenje javnih finansija, i od toga nećemo odustati", zaključio je Mali.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja