Najnovije vesti

I SVEŠTENICI PODIGLI CENE USLUGA: Pomaže Bog, doći ću sutra da svetim vodicu za slavu, cena je od ove godine 800 dinara!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

nove tarife

I SVEŠTENICI PODIGLI CENE USLUGA: Pomaže Bog, doći ću sutra da svetim vodicu za slavu, cena je od ove godine 800 dinara!

Društvo

Nakon što je u Srbiji došlo do poskupljenja namirnica, garderobe i raznih usluga i sveštenici su rešili da udare novu tarifu, pa tako pojedini svećenje vodice naplaćuju čak 800 dinara!

- Pomaže Bog. Doći ću sutra ujutru kod vas između 11 i 12 časova da svetim vodicu za slavu. Cena je od ove godine 800 dinara, a počinjemo i sa skupljanjem po 10 evra (ko može i više) priloga za obnovu krova na hramu - navodi se u poruci koju je sveštenik eparhije niške poslao jednom domaćinu, a koja je objavljena na stranici Udruženja potrošača "Efektiva".

Poruka sveštenika
Poruka sveštenikafoto: Printscreen Facebook/Efektiva

Pojedini korisnici društvenih mreža pobunili su se zbog ove cene, a bilo je i onih koji pravdaju ovo poskupljenje.

Verski analitičar Draško Đenović rekao je za Kurir da sveštenici imaju pravo da naplaćuju uslugu svećenja vodice, kao i druge usluge.

- Svaka usluga se plaća, crkva mora od nečega da živi, oni plaćaju industrijsku struju, industrijsku vodu, izgradnju hramova, održavanje istih. Pored toga i sveštenici moraju od nečega da žive. Ne ide sav taj novac njemu. Na kraju krajeva to je jednom godišnje i ako neko pravi problem što to košta 800 dinara, a potrošiće između 50 i 100 hiljada dinara da spremi slavu, onda treba da razmisli da li slavi slavu ili pravi žurku - ističe Đenović i dodaje:

- Ljudi očigledno misle da bi crkva trebala sve besplatno da nudi, ne znam odakle im ta ideja. Cene ovih usluga se razlikuju od parohije do parohije. Nije ista cena u Beogradu i u južnoj Srbiji. U nekim parohijama je jedna cena za penzionere, a druga za radno sposobne ljudi.

Kurir.rs/ M. B.

Bonus video:

Sveštenik u transu slavio pobedu Zvezde!
00:35

Sveštenik u transu slavio pobedu Zvezde!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja