Najnovije vesti

VAŠE DETE PIŠE PIR, 9, 99 ili GNOC? RODITELJI, REAGUJTE ŠTO PRE! Ovo su šifre za uzbunu, vaše dete je u problemu!
Foto: Shutterstock

stop vršnjačkom nasilju

VAŠE DETE PIŠE PIR, 9, 99 ili GNOC? RODITELJI, REAGUJTE ŠTO PRE! Ovo su šifre za uzbunu, vaše dete je u problemu!

Društvo

Deci koja imaju problem u ponašanju moramo da se posvetimo, a ako to izostane, definitivno problem vršnjačkog nasilja nećemo rešiti.

Ovo poruka sa tribine na kojoj se Igor Jurić obratio prosvetnim radnicima i roditeljima.

Osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu je na poziv Osnovne škole „Kizur Ištvan“ održao juče radionicu u Subotici, a u petak će biti gost u jednoj školi u Smederevu.

- Ispratio sam sve što se tiče predloga mera za sprečavanje vršnjačkog nasilja i mogu reći i da ima dobrih stvari, ali kada govorimo o radu sa decom i merama sve nam se svodi na zabrane i to mi jako smeta. Ne radimo da ih posavetujemo i da se više posvetimo njihovom problemu u ponašanju nego sve svodimo na sankcije i kaznene mere što ne može da da dobar rezultat dugoročno – kaže Igor Jurić.

Igor Jurić
Igor Jurić foto: Kurir televizija

Poziv škola dobija svakodnevno i kaže da, nažalost, sve o čemu je pričao prethodnih godina sada doživljava ekspanziju.

- Mnogi su slučajevi izašli u javnost i kao društvo postali smo svesni da je ovo sada ozbiljna situacija. Završavamo veliko istraživanje kojim je obuhvaćeno 3.000 đaka u srednjim školama i vezano je za seksualno zlostavljanje na internetu, ali Centar će se od iduće godine u saradnji sa državnim institucijama baviti upravo problemom vršnjačkog nasilja i krećemo sa projektom dnevnog boravka u kom ćemo raditi sa decom sa problemom u ponašanju. Do sada smo isključivo radili sa decom koja su bila žrtve, ali sada smo krenuli od uzroka. Radićemo i sa njihovim porodicama, jer smatramo da samo na taj način u direktnom kontaktu može doći do poboljšanja sada već ozbiljne situacije – poručuje Jurić.

Deca nasilnici su samo deca, ali sa problemom

Ističe da su i deca koja vrše nasilje nad drugom decom isto samo deca i da 90 odsto imaju problem u svojim porodicama i okruženjima.

- Oni vrše nasilje i ispoljavaju na taj način neki svoj problem, ono što doživljavaju u svojim porodicama, a ukoliko im se mi ne posvetimo i ukoliko se mediji na pogrešan način osvrnu na te događaje onda se dešava da ta deca padaju u teške depresije, pokušavaju da izvrše i samoubistvo, najčešće se odaju kriminalnim radnjima i ulaze u maloletničku delikvanciju – kaže Jurić za Blic.

Radionica za roditelje i nastavnike obuhvata i tri filma u kojima su predstavljeni različiti slučajevi vršnjačkog nasilja i ponašanja dece od kojih su, nažalost, pojedina završila smrtnim slučajevima, odnosno samoubistvima.

Nije malobrojan slučaj ni da se o nasilju koje dete trpi sazna tek nakon autodestrukcije i tragičnih ishoda, a kada je internet nasilje u pitanju iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu su uputili roditelje kako da pristupe deci i društvenim mrežama i pozvali su ih da im prijave sumnjive sadržaje, fotografije i sve što smatraju da može da ugrozi bezbednost i sigurnost deteta.

Zahvaljujući Net patroli u kojoj je Centar i saradnji sa stručnjacima iz policije ili Interpola, brzo i lako se otkrivaju onlajn predatori.

Jurić je takođe naveo primer koji potvrđuje da deca i tinejdžeri brzo i lako upadaju u zamke, i onima za koje ne znaju da li su zaiste osobe za koje se predstavljaju poveravaju bitne podatke. Kako je ispričao, u dogovoru sa jednom nastavnicom je igrao onlajn igricu sa njenim maloletnim sinom i predstavio mu se kao vršnjak. Ubrzo je od njega, bez mnogo ubeđivanja, dobio fotografiju kartice računa u banci njegove majke, nastavnice...

vršnjačko nasilje, Paraćin
foto: Shutterstock

- Ako vidite da vaše dete piše nekome PIR to znači da osobu sa kojom se dopisuje obaveštava da je roditelj u sobi. To je skraćenica za "parent in room". Broj 9 je šifra da roditelji gledaju, a 99 da su roditelji izašli, dok je recimo GNOC skraćenica za „get your pants of“... Šifre se vremenom menjaju.

Igor Jurić je objasnio i da deca mogu da deaktiviraju aplikacije za praćenje i da „dok vi mislite da vam je dete bilo samo dva sata na internetu uzalud gajite iluziju da je dete uslovno rećeno pod vašom kontrolom“.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja