AKCIJA KURIRA! UVEDIMO U ŠKOLE PROTOKOLE ZA POSTUPANJE S DECOM DIJABETIČARIMA Evo kako je kod suseda! Tri nivoa, injekcije u školi
Foto: Shutterstock

VAŽNO

AKCIJA KURIRA! UVEDIMO U ŠKOLE PROTOKOLE ZA POSTUPANJE S DECOM DIJABETIČARIMA Evo kako je kod suseda! Tri nivoa, injekcije u školi

Društvo -

Za decu s dijabetesom u srpskim školama nema zvaničnih protokola postupanja tokom redovne nastave, ali i u najtežim, hitnim situacijama, za razliku od brojnih evropskih država, pa i susedne nam Hrvatske. Vreme je da i u Srbiji deca sa šećernom bolešću dobiju isti brižni tretman, za šta se Kurir zalaže.

Nakon ministra turizma Huseina Memića, čije dete ima dijabetes tip 1 i koji koristi funkciju u Vladi Srbije i na dobrobit dece s tom bolešću, akciju je podržala i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Husein Memić i Danica Grujičić
Husein Memić i Danica Grujičićfoto: Shutterstock, Filip Plavčić, Zorana Jevtić

- Preduzećemo niz mera kako bismo realizovali programedukacije učitelja i profesora, ali i samih učenika o dijabetesu. Sektor za javno zdravlje trenutno radi na razradi mera i same akcije koja će ići u pravcu edukacije, menjanju navika i podizanju svesti cele zajednice o dijabetesu. Ministarstvo zdravlja će se maksimalno posvetiti ovome i žao mi je što nije više urađeno do sada. Verujem da će nam se na ovom putu pridružiti, pored Ministarstva prosvete, i cela Vlada Srbije, kao i mnogi sistemi u društvu - kazala je, između ostalog, za Kurir Grujičićeva.

A kako je teško živeti s dijabetesom tip 1 zna i Marijana Čalamać iz Novog Pazara, majka devojčice koja pohađa šesti razred. Ističe da su svi zaposleni u školi maksimalno korektni i izlaze im u susret, ali nisu obučeni ni zvanično upućeni kako da postupaju, posebno u slučaju da detetu pozli.

Diabetes NoMore, dijabetes, glukoza, zdravlje
foto: Promo

- Trebalo bi uvesti protokole postupanja prema toj deci, edukovati i nastavni kadar šta da radi ako detetu šećer skoči ili padne, jer ono može pasti i u komu ako se odmah i na pravi način ne reaguje na hipoglikemiju (nizak novo šećera u krvi) ili hiperglikemiju (visok nivo šećera u krvi) - objašnjava za Kurir Marijana.

TRI NIVOA DELOVANJA U ŠKOLI

PRVI NIVO - osnovni preduslovi: edukacija svih o dijabetesu, kao i nadležnih za intervenciju, ali i praćenje psihofizičkog stanja đaka i prilagođavanje nastave njegovom stanju, kao i prilagođavanje obroka ako postoji školska kuhinja, uz aktivno sudelovanje učenika u svim aktivnostima

DRUGI NIVO - svakodnevne aktivnosti u praćenju učenika: osigurati privatnosti za merenje GUK (glukoze u krvi), omogućiti korišćenje toaleta prema potrebi, pojačati nadzor nad učenikom tokom pisanja testova i ispitivanja (situacije povećanog stresa), kao i prilikom fizičke aktivnosti...

TREĆI NIVO - postupci u slučaju akutnih komplikacija - detaljno postupanje u slučaju da dete upadne u hiperglikemiju, blagu do umerenu hipoglikemiju ili tešku hipoglikemiju, što podrazumeva od davanja vode ili soka, hrane, pa do injekcije

* Izvor: Protokol o postupanju u školi s učenicima obolelima od šećerne bolesti, Hrvatsko društvo za školsku i univerzitetsku medicinu

Najgore od svega, ističe, jeste to što ne znaš šta na šećer utiče, kad će da krene da skače, kad će da pada.

- A ni u jednoj školi nema injekcija glukagona, koje dete odmah mora dobiti ako šećer mnogo padne i upadne u tešku hipoglikemiju. I da ima, ne znam ni da li bi iko znao i da ih koristi. Sreća pa radim blizu škole i u frižideru na poslu držim tu injekciju za ne daj bože, da mogu da otrčim do škole i dam joj ako zatreba. Verujte, ni sama ne znam da li bih se snašla iako sam se sto puta preslišala, jer ima injekcija, ampula da se promućka, pa potkožno da se da velikom iglom. A da ne pričam o tome da u Srbiji i nema registrovanih sprejova koji se u tom slučaju samo naprskaju detetu u nos, što može svako, i nivo šećera poraste. Spasite dete za tili čas - kaže Marijana i ističe da deca treba da se upoznaju i s tim da pored sebe imaju drugare koji su dijabetičari, "a ne da im dobacuju da su čipovani, kao što su mojoj ćerki jer nosi senzor za kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi".

insulin
foto: Shutterstock

Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj, koju je ministar Memić navodio kao primer, postoje protokoli kako postupati u tri nivoa s decom dijabetičarima. U Hrvatskoj, očigledno, postoji i školski lekar, ali to što ga mi nemamo ne menja činjenicu da se nastavni kadar može obučiti i naučiti šta da radi - počev od toga šta raditi da bi dete imalo odgovarajuću ishranu i fizičku aktivnost, pa do hitne situacije kada mu treba dati injekciju glukagona.

POSTUPCI U SLUČAJU AKUTNIH SITUACIJA

1. HIPERGLIKEMIJA - izmerena vrednost GUK (glukoze u krvi) 15 mmol/l i više

Simptomi i znaci:

- jaka žeđ

- učestalo mokrenje

- suva koža

- slabija koncentracija

- razdražljivost

- letargija

- često ih nema, ali izmereni GUK 15 mmol/L i više zahteva intervenciju!

Šta uraditi:

- ne ostavljati dete bez nadzora

- rehidracija: da popije 1-2 čaše vode (ne soka!)

- kontaktirati s roditeljima; eventualni dogovor o primeni insulina

- ponovna kontrola GUK

2. BLAGA DO UMERENA HIPOGLIKEMIJA - izmerena vrednost GUK ispod 4 mmol/l

Simptomi i znaci:

- osećaj gladi

- drhtanje

- znojenje

- razdražljivost

- bledilo

- ubrzano kucanje srca

- glavobolja

- ubrzano disanje

- bol u stomaku

- nerazumljiv govor

Često ih nema, ali izmereni GUK 4 mmol/ l i manje zahteva intervenciju i opisani postupak!

med, limun
foto: Shutterstock

Šta uraditi:

- ne ostavljati dete bez nadzora

- dati mu 2-3 tablete glukoze u količini koja će osigurati 15 g jednostavnih (brzodelujućih) ugljenih hidrata

- 2-3 kašičice meda/šećera/džema

- čašu voćnog soka

Nakon 10-15 minuta ponovno izmeriti novo GUK

- ako je i dalje nizak, ponoviti postupak

- ako se vraća u normalne vrednosti, detetu dati obrok bogat složenim ugljenim hidratima (npr. 30 g crnog hleba, kolač, testenina)

I pri najmanjoj sumnji na blagu/umerenu hipoglikemiju primeniti navedeni postupak kako bi se sprečio razvoj teške hipoglikemije!

3. TEŠKA HIPOGLIKEMIJA

Simptomi i znaci:

- jaka dezorijentisanost

- poremećaji svesti

- nemogućnost gutanja

- grčevi skeletnih mišića

- napadi nalik epileptičnim

- gubitak svesti

Šta uraditi:

Ako je učenik ostao bez svesti, odmah mu pružiti prvu pomoć: osloboditi mu disajne puteve, postaviti ga na bok i pozvati Hitnu pomoć i roditelje.

Davanje injekcije glukagona u školi u slučaju teške hipoglikemije: Glukagon je hormon pankreasa koji podstiče razgradnju glikogena u jetri i time dovodi do porasta GUK. Primena glukagonske injekcije je jednostavna i može je dati, kad je hitno, primereno osposobljena osoba iako nije zdravstveni radnik. Edukaciju o primeni glukagona sprovodi nadležni školski lekar.

* Izvor: Protokol o postupanju u školi s učenicima obolelima od šećerne bolesti, Hrvatsko društvo za školsku i univerzitetsku medicinu

Dijabetes, senzor za dijabetes
foto: Shutterstock

DOVIJANJE ZA SENZORE

Marijanina ćerka, kao i sva deca s dijabetesom tip 1, ima pravo na senzore za 24-časovno praćenje nivoa šećera u krvi. Ali ova porodica, kao i mnoge druge u Srbiji, kupuje na crno senzore najnovije generacije koji nisu ni registrovani u Srbiji.

- Senzori koje dobijamo su dosta veliki, detetu se ocrtavaju ispod odeće, a ona je u pubertetu, smeta joj. Ionako su je zadirkivali đaci da je čipovana. Osim toga, mora da se kalibriše najmanje dva puta dnevno. Od starta kupujemo te koji nisu ni registrovani, a ne znam zašto nisu. Zaista je veliki trošak, a nije tako lako ni da ih nabavimo. Imam prijateljicu u Francuskoj, pa kad ona dolazi ili neko njen, donese nam, plaćali smo 45 evra. Kad nje nema, plaćamo ovde na crno 70-75 evra - objašnjava Marijana i dodaje da je sad problem što su i u Nemačkoj, Francuskoj ograničili kupovinu tih senzora, pa ih je još teže nabaviti.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Štampano izdanje 04.02.2023.
foto: Kurir

U SUBOTU, 4. FEBRUARA, KURIR VAM POKLANJA SAMOLEPLJIVE SLIČICE - UEFA LIGA ŠAMPIONA 2022/2023.

album sa sličicama
foto: Promo

Za sve ljubitelje fudbala, a verujemo da ih je mnogo, spremili smo poklon - samolepljive sličice UEFA LIGA ŠAMPIONA 2022/2023.

Dolaze u pakovanju od šest komada.

1 / 4 Foto: Promo

Vaši omiljeni fudbaleri na jednom mestu, samo uz primerak dnevnih novina Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track