DAN KADA JE JUGOSLAVIJA PRESTALA DA POSTOJI! Prošlo je 20 godina... Ovo su svih 5 Jugoslavija u kojima smo živeli
Foto: Profimedia

DAN KADA JE JUGOSLAVIJA PRESTALA DA POSTOJI! Prošlo je 20 godina... Ovo su svih 5 Jugoslavija u kojima smo živeli

Politika -

Na današnji dan pre 20 godina prestala je da postoji Savezna Republika Jugoslavija, a nastala Državna zajednica Srbije i Crne Gore. Do toga je došlo kada su 4. februara 2003. oba veća jugoslovenskog parlamenta izglasali Ustavnu povelju i Zakon o njenom sprovođenju.

Administrativni centar je bio Beograd, kao i u Jugoslaviji, ali je sedište Suda SCG bio u Podgorici.

Srbija i Crna Gora
foto: Printscreen/Youtube

Dotadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica je bio smenjen, a za predsednika Državne zajednice SCG izabran je Svetozar Marović.

Državna zajednica imala je samo pet ministarstava i to: Ministarstvo inostranih poslova, Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom, Ministarstvo privrede i unutrašnje trgovine, Ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica i Ministarstvo odbrane.

Državna zajednica Srbija i Crna Gora postojala je do 21. maja 2006. godine, kada je Crna Gora na referndumu izglasala nezavisnost.

SFRJ, Jugoslavija
foto: Shutterstock

Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) bila je peta i poslednja jugoslovenska država, a nastala je 27. aprila 1992.

Prva je bila Kraljevina Jugoslavija, nastala od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 3. oktobra 1929, usvajanjem Zakona o nazivu i podeli Kraljevine na upravna područja kojim je promenjen naziv države, a zemlja je podeljena na devet banovina.

Federativna Narodna Republika Jugoslavija (FNRJ) nastala je 29. novembra 1945. kada je Ustavotvorna skupština proglasila republiku i promenila ime države Demokratske Federativne Jugoslavije koja je postojala nešto više od tri meseca, od 10. avgusta 1945. i Trećeg zasedanja Avnoja u Beogradu.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (SFRJ) formirana je usvajanjem novog saveznog Ustava kojim je promenjeno ime države. Ona je kao takva trajala do 1992. i nastanka poslednje Jugoslavije - SRJ.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track