Najnovije vesti

DEČAK SRPSKOG POREKLA POGINUO U ZEMLJOTRESU U TURSKOJ: Telo osmogodišnjaka našli u ruševinama zgrade u majčinom zagrljaju
Foto: EPA/ERDEM SAHIN

tuga

DEČAK SRPSKOG POREKLA POGINUO U ZEMLJOTRESU U TURSKOJ: Telo osmogodišnjaka našli u ruševinama zgrade u majčinom zagrljaju

Društvo
21:34h

Užasan zemljotres koji je pogodio Tursku ugasio je i život jednog dečaka srpskog porekla.

Pod ruševinama zgrade u kojoj su živeli u Iskenderunu, kako nezvanično saznaju Novosti, zauvek je zaustavljeno detinjstvo osmogodišnjeg Robina Pejkovića.

Osmogodišnjak je nastradao u ruševinama zgrade u zagrljaju majke Sane koja je povređena i zbrinuta u jednoj od bolnica ovog lučkog grada. Povrede su bile takve da je maleni Robin podlegao na mestu. Nije bilo spasa ni u maminom zagrljaju, koja je pokušala da ga te noći, dok je spavao, rukama i telom zaštiti.

Oca Igora, koji je rodom iz Kragujevca, bolna vest je zatekla u Meksiku gde sada radi. Vest je zatekla najbliže Igorove rođake u Kragujevcu i Beogradu.

- Bio je izuzetno pametno i lepo dete. Plavokos, vedar, pravi anđeo... Svi smo ranjeni jer je često dolazio u Srbiju. Ponekad sa majkom, a češće sa oba roditelja. Uvek smo se radovali njihovim dolascima i odmorima koje smo zajedno proveli. Bio je sa nama tokom novogodišnjih praznika, pa još nismo ni navikli bez njega, a sada se, eto, zauvek rastadosmo - ispričao je vidno potresen Igorov brat od tetke Saša Joksimović.

Otac Igor je zanemeo od bola.

- Igor je jedva govorio. Ovo ga je slomilo. Prosto čovek nema reči da opiše nesreću koja nas je zadesila - jedva progovara i Saša.

Igora je put iz Srbije, iz Kragujevca, odveo u Iskenderun, na obale Egejskog mora. Dobio je posao, kao mašinski inženjer, u jednoj evropskoj kompaniji. Tamo je ubrzo i upoznao svoju Semu, profesorku engleskog iz Iskenderuna. Kako se kompanija u kojoj je radio pomerala tako je i njih kroz svet vodio put. Turska pa Amerika.

zemljotres, Turska
foto: AP Hussein Malla

U Americi se rodio i njihov Robin u septembru 2014. godine. Kada je uveliko kotrljao svoje lopte, zakotrljao se i novi put zbog Igorovog posla. Nova adresa, Rusija, a posle izvesnog vremena vratili su se u Tursku, gde su nastavili život prepun ljubavi, sreće i planova. Velika podrška bila im je Semina porodica, posebno Robijeva baka. Kada je maleni ušao u petu godinu, tata je ponovo morao na put.

VIŠE OD 11.000 MRTVIH

U razornim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju, podsetimo, prema poslednjim zvaničnim podacima poginulo je više od 11.200 ljudi.

Turski zvaničnici naveli su brojku od 8.574 žrtve, dok se u Siriji broj smrtnih slučajeva kreće oko 2.600.

Srbija je poslala dodatne spasilačke timove. Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina koje čini 45 pripadnika Sektora za vanredne situacije biće angažovani u gradu Odabasi.

Posao ga je odveo u Meksiko, a mama i on ostali su u Iskenderunu. Robin je tu krenuo u školu i prepolovio drugi razred. Bili su u svom domu kada se snažno zatresao grad.

- Ne mogu ni da zamislim Senin i Igorov bol za detetom - kaže kao za sebe Saša Joksimović. - Ne mogu ni da zamsilim kako će im život trajati bez njihovog malog anđela. Stvarno je bio kao anđeo. Po svemu je bio takav. Bio je ukras u našim kućama, velika radost i Igorovoj majci Slobodanki i bratu Aleksi koji žive u Kragujevcu.

Maleni Robin Pejković sahranjen je na pravoslavnom groblju u Iskenderunu. Opelo je služio grčki sveštenik. Na večni počinak dečaka zauvek usnulog u maminom naručju ispratili su njegovi najbliži, tata Igor i mama Sena. Tuga ovih ljudi utopila se u slike sveopšte nesreće i užasa: u trenutku kada je sahranjivan plavokosi dečak poreklom iz Srbije, sahranjivalo se na sve strane u ovom lučkom gradu.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja