TATA JE POGINUO PRE MOG ROĐENJA, NIKAD GA NISAM POLJUBILA NI ZAGRLILA: Potresna ispovest ćerke HEROJA stradalog na Košarama
Srđana je rođena 53 dana posle očeve pogibije na Košarama, Foto: Privatna arhiva

BOLNA SEĆANJA

TATA JE POGINUO PRE MOG ROĐENJA, NIKAD GA NISAM POLJUBILA NI ZAGRLILA: Potresna ispovest ćerke HEROJA stradalog na Košarama

Društvo -

Kapetan prve klase Srđan Košanin jedan je od 108 vojnika stradalih u borbi na Prokletijama, a njegova ćerka Srđana rođena je 52 dana nakon njegove smrti

Moja mama je molila tatu da ne ide u rat. Ipak je otišao. Voleo je otadžbinu. Za nju je i život dao. Stradao je 53 dana pre nego što sam se ja rodila. Nikad ga nisam upoznala, a po njemu sam dobila ime. Ponosno ga nosim i o njegovom herojstvu rado govorim.

Ovako za Kurir priča Srđana Košanin (24), ćerka Srđana Košanina, kog su zvali Đido, kapetana prve klase i jednog od 108 vojnika stradalih u bici na Košarama.

Zakletva

Ćerka stradalog heroja danas studira psihologiju, a osećanja kad se o njemu govori uvek su joj pomešana. S jedne strane je ponos, a s druge tuga, jer njega nema.

Srđana Košanin
Srđana Košaninfoto: Privatna arhiva

- Tata je bio profesionalno vojno lice, bio je i u ratu u Bosni i Hercegovini. Kad je trebalo da se ide na Kosovo, nije se kolebao. Mama je tada bila u sedmom mesecu trudnoće. Ja sam bila na putu. A tata... Voleo je porodicu, ali je voleo i otadžbinu. Zakleo se da bi za nju život dao, i tako i bi... Pre nego što sam se rodila, poginuo je na Košarama - priča mlada Srđana. Kad je došla na svet, odlučeno je da će ona upravo po njemu zvati...

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

- Moji roditelji nisu unapred birali ime za dete. U razgovoru su naši prijatelji mami rekli, kad je tata već stradao, da bi beba mogla da se zove Srđan ili Srđana. I tako i bi. Mnogima je moje ime neobično, a ko me pita, ja kažem da sam dobila ime po poginulom ocu. Nikad ga nisam zagrlila, nikad poljubila. Imam samo njegove slike, i priče koje sam o njemu čula - kaže naša sagovornica.

Ljudi koji su njenog oca poznavali, kojima je bio ratni drug, stalno je podsećaju na njegovo herojstvo i veliko patriotsko srce koje je stalo na Prokletijama.

- Nije što je bio moj tata, ali niko za njega nikad ružnu reč nije imao. Ne znam koliko puta mi se desilo da mi neko kaže: "Zahvaljujući tvom ocu, danas sam živ." Krene mi i suza, a osetim i veliku snagu, diku. Neopisiva su pomešana osećanja koja imam.

Srđan Košanin
Srđan Košaninfoto: Privatna arhiva

Bitka na Košarama

Teška borba

Bitka na Košarama bila je jedna od najtežih u novijoj istoriji. U njoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga. Na Košarama su stradali 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca. Ranjeno ih je 256, svi su oni danas ratni i vojni invalidi. Nadmoćnijoj formaciji terorističke vojske Kosova, koja je bila pod komandom oficira NATO, suprotstavilo se oko 1.500 pripadnika vojske SRJ.

Grob u Ušću

Srđan Košanin stradao je 19. aprila 1999. godine, kad se, prema zvaničnoj verziji lista Vojni izveštaj, nalazio na graničnom prelazu "Boro Vukmirović", gde se borio protiv terorista iz takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Posthumno je unapređen u majora VJ i odlikovan ordenom za hrabrost.

Sahranjen je u Ušću kod Kraljeva, odakle je rodom. Svake godine na taj dan njegovo dete, koje ga nikad nije videlo, koje je već stasala devojka, pali mu sveću na grobu. Ona živi u Beogradu i žali što joj tatin večni dom nije bliže, da može češće da ga obiđe... Njegov grob redovno obilaze i borci s kojima je rame uz rame ratovao.

Suzana Trajković

Bonus video

02:05

Heroj sa Košara Ivan Ranković na prvoj liniji borbe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track