HODŽA VENČAO MALOLETNICU, A NA PORODICU POTEGLI ORUŽJE! Drama u Novom Pazaru: Za devojčicom sada tragaju u dve zemlje
Foto: Shutterstock

vapaj

HODŽA VENČAO MALOLETNICU, A NA PORODICU POTEGLI ORUŽJE! Drama u Novom Pazaru: Za devojčicom sada tragaju u dve zemlje

Društvo -

Hodža Hafiz Demirović venčao je bez saglasnosti moju maloletnu sestru. Rekao nam je da je to dozvoljeno po šerijatu, ali je prekršio zakon države Srbije. Radi po svom nekom zakonu!

Ovo za Kurir tvrdi brat maloletne devojke (16) koja se udala za momka (24) u džamiji u okolini Novog Pazara početkom marta.

- Sestra je otišla u školu i nije se vratila. Dobili smo sliku da se venčala. Otišli smo u policiju da prijavimo da je to maloletno dete i da nismo saglasni s tim, a oni su nam obećali da će je vratiti za tri sata. Stupili su u kontakt s tim njenim mužem, rekli su nam da će biti locirani. U policijskoj upravi je bio i komandir koji je inače rođak tog momka.

Brak, dugovečnost, svađa
foto: Kurir TV

On kaže da je njegov otac saznao da je čin venčanja obavio hodža Hafiz Demirović, pozvao ga je i pitao kako je smeo to da učini bez saglasnosti roditelja.

- Hodža je odgovorio da je, nažalost, to uradio i zakleo se u Alaha da nije znao da je to ćerka mog oca, ali da je ona po šerijatu punoletna i da joj ne treba saglasnost za udaju - priča brat.

Sa ocem i braćom je otišao da je vrati.

- Otac je dostojanstveno tražio da se dete vrati, tu je bio i komandir policije, rođak tog momka. Neki mladić je opsovao i rekao: "Ja je ne dam!" Imali su i oružje u rukama. Nakon toga smo krenuli opet u policiju. Međutim, presrela nas je patrola jer su nas prijavili da imamo oružje, što nije bilo tačno. Sestru nismo videli u toj kući.

Sestra se udala svojom voljom, ali porodica želi da se vrati.

- Čuli smo se s njom, njeno ponašanje je čudno. Ne znamo gde je. Zvala nas je dva puta - s crnogorskog i s nemačkog broja. Inače je strogo zabranjeno da imami venčavaju maloletne osobe bez saglasnosti roditelja.

Angažovali su advokata, a i tužilaštvo je upoznato sa situacijom.

Hodža Hafiz Demirović priznaje za Kurir da je venčao devojku bez saglasnosti uz tvrdnju da mu je ona garantovala da će obavestiti roditelje.

- Došli su sa svedocima koji su posvedočili da nema smetnji. Kazali su da će obaviti razgovor s roditeljima, međutim, nisu, ja sam im verovao i došlo je do cele zabune. Ne bih ih venčao da sam znao, tražio bih da zovu roditelje. Tih nekoliko dana samo Alah zna koje sam teret i tegobu imao zbog svega. Inače to venčanje nije validno po ovdašnjim zakonima, to je venčanje po šerijatskim zakonima.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Rade na divlje, ovo je ozbiljan prekršaj

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, potvrđuje za Kurir da je hodža Demirović raščinjen i da je on imam organizacije koju oni ne priznaju kao islamsku zajednicu.

Melvud Dudić
Melvud Dudićfoto: Nemanja Nikolić

- Rade na divlje. Sebe nazivaju i "rijasetom islamske zajednice Srbije", to je za nas paraverska zajednica. On nije imao pravo da venča tu devojku, morao je da dobije saglasnost roditelja. Napravio je ozbiljan prekršaj. Ne pripada zajednici na čijem sam čelu, ali osnovno pravilo islamsko je da je morao dobiti saglasnost za venčanje ne samo kod maloletne već i kod punoletne osobe.

Mešihat sandžački, kojem pripada hodža Demirović, a kojim upravlja muftija Senad Halitović, ne priznaju ni Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ni Islamska zajednica Srbije.

Muftija Mustafa Jusufspahić

To je ravno novom danku u krvi

Vršilac dužnosti muftije srbijanskog i muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Mustafa Jusufspahić kaže za Kurir da je ovde u pitanju samovolja unutar mešihata sandžačkog:

 Mustafa Jusufspahić
Mustafa Jusufspahićfoto: Zorana Jevtić

- To ne sme da se dešava, to je zloupotreba i ne bi smelo tako da se ponaša i da se prelazi preko volje roditelja. To ne bi trebalo da se dešava, pogotovo ne u našim uslovima, drugačiji su uslovi u Evropi i evropski zakoni i to treba uzeti u obzir i zbližavati, a ne kršti jedne zakone, a poštovati druge. Zakoni se mogu uskladiti. Za svaki problem postoji rešenje da se sačeka punoletnost, da se razgovara, da se ne pravi razdor među porodicama. Ne znam ko može da mi otme ćerku tako, to je ravno novom danku u krvi.

Advokat Slavka Babić objašnjava za Kurir da je obavezna forma u kojoj se brak zaključuje građansko pravna forma, tačnije brak zaključen pred matičarem:

- Brak ne može sklopiti lice koje nije navršilo 18. godinu života. Maloletstvo predstavlja bračnu smetnju za zaključenje braka, ali sud može iz opravdanih razloga dozvoliti licu koje je navršilo 16. godinu života i koje je dostiglo telesnu i duševnu zrelost potrebnu za vršenje prava i dužnosti u braku da zaključi brak. U konkretnom slučaju, brak zaključen pred verskim institucijama uređen je verskim kanonima i ne proizvodi građansko pravna dejstva.

Muftija Senad Halitović

Nemam uticaja nad hodžom

Muftija mešihata sandžačkog Senad Halitović, pod čijom je ingerencijom hodža Demirović, kaže za Kurir da poznaje obe porodice, kao i da se devojka udala po svojoj volji:

- Efendija je pitao prisutne da li imaju dozvolu roditelja i rekli su da će ih obavestiti. Hodža je njima verovao na reč. S verske strane nema nikakve smetnje i kod drugih se udaju. Trebalo je možda ići drugim putem. U šerijatu je stav da devojka traži dozvolu staratelja. Želim da brak uspe. Bolje da uđu u brak, nego da žive u vanbračnoj zajednici. Venčanje koje sprovede islamska zajednica nije zakonski validno prema zakonima države Srbije.

Senad Halitović
Senad Halitovićfoto: Printscreen

Na pitanje da li će hodža Demirović snositi neke posledice, odgovara da se on računa kao deo njihove zajednice, ali...

- Ovde je u pitanju džemat (osnovna i najmanja organizaciona jedinica pripadnika islamske veroispovesti, prim. aut.) i funkcioniše samostalno. Mi ne menjamo i ne postavljamo hodže.

Kurir.rs/ M. Branković - J. Spasić

Bonus video:

03:03

ILIJA KAJTEZ I LJERAT HODŽA O SITUACIJI NA KOSOVU I METOHIJI: Najvažnije je da se očuvaju mir i stabilnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track