OGLASILA SE ŠKOLA U KOJOJ JE UČENIK HTEO DA UGUŠI NASTAVNICU: Evo šta su radili! Prosuo parfem svuda, HITNA POMOGLA NASTAVNICI
Foto: Printscreen

u boljevcima kod surčina

OGLASILA SE ŠKOLA U KOJOJ JE UČENIK HTEO DA UGUŠI NASTAVNICU: Evo šta su radili! Prosuo parfem svuda, HITNA POMOGLA NASTAVNICI

Društvo -

Iz OŠ "Branko Radičević" u Boljevcima kod Surčina, u kojoj je prošlog četvrtka učenik starijeg razreda po celoj učionici i katedri prosuo bočicu jakog parfema od kojeg je nastavnici ruskog jezika Borki Milošević (58) pozlilo na času te je počela da se guši, kažu za Kurir da će protiv učenika biti pokrenut disciplinski postupak.

- Živimo u vreme kada nije lako, a ni bezbedno raditi u školi. Kao prosvetni radnik koji se ovim poslom bavi više od 39 godina, mogu da kažem da je ranije bilo mnogo više poštovanja i uvažavanja za posao koji obavljamo. Do samo pre pet, šest godina ja sam za nasilje slušao samo na televiziji od kolega koji rade u beogradskim školama, danas i kod nas, ali ne u velikom broju imamo slučaja nasilja. Iako smo škola koja je ocenje najvišom ocenom od strane spoljašnjeg vrednovanja i koja veliku pažnju posvećuje prevenciji svih vidova nasilja, i unapređivanju saradnje sa roditeljima i stručnom usavršavanju nastavnog kadra ipak nam se javljaju nasilja na relaciji učenik- učenik, jedan slučaj nasilja roditelj nad nastavnikom i najnoviji slučaj nasilje učenika nad nastavnikom - kaže direktor pomenute škole Petar Mušterić i dodaje:

kašalj
foto: Profimedia

- Žao mi je zbog neprijatnosti koju je koleginica, koja ima velikih zdravstvenih problema doživela i koji su je doveli u životnu opasnost. Po saznanju za njen slučaj za koji sam obavešten telefonskim putem, najpre smo, kolege koje su prisutne pružili neophodnu pomoć koleginici do dolaska hitne pomoći.

Prema njegovim rečima, postupanje u ovakvim slučajevima je regulisano Pravilnikom o postupanju u slučaju saznanja za nasilje.

- Razredni starešina učenika koji su napravili incident obavestila njihove roditelje, prikupila izjave učenika celog odeljenja u vezi sa incidentom. Sazvao sam Tim za zaštitu od nasilja i doneli smo zaključke da je u pitanju treći nivo nasilja i teža povreda discipline učenika. U skladu sa tim pokrenuo sam disciplinski postupak protiv pomenutih učenika, obavestio telefonski i zvaničnim dopisom Školsku upravu, Centar za socijalni rad Surčin i Policijsku stanicu Surčin - objašnjava direktor i dodaje:

- Dalji koraci su rasprava povodom slučaja na koju su pozvani roditelji učenika, izrada plana zaštite, aktivnosti usmerene na promenu ponašanja i pojačan vaspitni rad, rad sa odeljenskom zajednicom, uključivanje učeničkog parlamenta i rad sa samim učenicima. Nakon 30 dana od pokretanja postupka Tim će se sastati i razmatrati efekte preduzetih mera i u skladu sa ponašanjem učenika odrediti disciplinsku meru ukor nastavničkog veća ili ukor direktora škole koji su predviđeni za taj nivo nasilja. Moram da kažem da su to krajnje mere koje škola može da preduzme prema učenicima koji čine nasilje. Očekujem u narednom periodu da će se situacija po ovom pitanju popraviti i da će svi, škole i roditelji naći načina da se smanji nasilje u školama.

Podsetimo, nastavnica Borka Milošević ispričala je za Kurir da je zbog postupka učenika njen život bio ugrožen jer je asmatičar te je zbog jakog mirisa počela da se guši, a kolege su zvale Hitnu pomoć. Dok se ona gušila učenik se, prema njenim tvrdnjama, smejao i govorio da ne treba da kašlje, već da umre.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

00:48

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track