IGOR JE POLICAJAC, VEĆ 16 GODINA ŽIVI SA TEŠKOM BOLEŠĆU! Prvo su mi trnuli prsti, pa mi se oduzelo POLA TELA, a danas...
Igor Pavlović, Foto: Printcsreen/Youtube/Drustvo Multiple Skleroze Srbije Srbija

BORAC

IGOR JE POLICAJAC, VEĆ 16 GODINA ŽIVI SA TEŠKOM BOLEŠĆU! Prvo su mi trnuli prsti, pa mi se oduzelo POLA TELA, a danas...

Društvo -

Pavlović je otac troje dece i već pet godina je u operativi, bavi se sprečavanjem nasilja u porodici. Poslednja terapija, koju dobija o trošku države, odnosno RFZO, daje efekta

Igor Pavlović (45), koji je već 22 godine policajac, na prvi pogled deluje kao potpuno zdrav čovek. Ono što njegovi najbliži znaju, a s tim se upoznaje i javnost, jeste da već 16 godina živi s teškom autoimunom bolešću - multiplom sklerozom.

Suočavanje s tim je došlo, kako je rekao u obraćanju koje je snimilo Društvo multiple skleroze Srbije, kad je imao 26 godina i bio momak u punoj snazi...

- Prvi simptom koji sam imao bilo je trnjenje jagodica desne ruke i prstiju stopala. Taj signal nije pokazivao da je to nešto strašno. Simptomi su se spontano povukli. Posle šest meseci se to ponovilo, samo s drugom stranom tela. Opet se povuklo. Treći napad je usledio nakon godinu dana i bio je udaran, cela desna strana tela mi je potpuno otkazala - seća se Pavlović.

Igor Pavlović
Igor Pavlovićfoto: Printcsreen/Youtube/Drustvo Multiple Skleroze Srbije Srbija

Usledio je niz pregleda, dobio je dijagnozu MS i terapiju.

- Ne može se mnogo bez medikamenata, oni čoveka vrate na kolosek. Na dva dana sam sebi davao injekcije, ali imao sam neke manje napade i osećao se kao da stalno imam grip, neku temperaturu, što mi je onemogućavalo da normalno obavljam posao kojim se bavim. Koristeći drugu terapiju, imao sam dva napada u šest meseci, pa su lekari pokazali da ni to ne ide. A onda, treća sreća... - priča Igor:

- Dodeljen mi je lek treće generacije uz koji do sada nisam imao pogoršanje. Zahvaljujući njemu, živim normalno i mogu da budem posvećen porodici i poslu.

Supruga najveća podrška

Nije lako videti da voljena osoba ne može da podigne čašu vode

Iva Pavlović, Igorova supruga, kaže da o bolesti nije znala ništa, ali da o njoj uči svakodnevno uz veliku ljubav prema suprugu.

- Bitna je podrška, treba prepoznati kada oboleloj osobi nije dobro i imati strpljenja. Mi ga volimo šta god da se desi i u kakvom god stanju da je, i nadamo se da će ovako nastaviti da gura. Bilo je teških trenutaka. Nije lako videti da voljena osoba ne može da se kreće, da mu se parališe pola tela, da ne može da podigne čašu vode. Ti trenuci su se dešavali i kad nam jedno dete nije imalo ni godinu dana. Sad je sve dobro, terapija daje efekta, i nadamo se da će tako ostati - rekla je Iva.

Igor i Iva Pavlović
Igor i Iva Pavlovićfoto: Printcsreen/Youtube/Drustvo Multiple Skleroze Srbije Srbija

Inače, Društvo multiple skleroze Srbije je s lekarima i uz veliku podršku Ministarstva zdravlja i RFZO poslednjih godina omogućilo da se leči znatno veći broj pacijenata. Za poslednje četiri godine učetvorostručen je broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja, sa svega 1.000 pacijenta u 2019. godini na čak 4.000 pacijenata lečenih od MS u 2023. godini. Od toga se 40 odsto njih leči novim oralnim i visokoefektivnim lekovima. Igor je među njima.

Pavlović je, inače, po struci diplomirani defektolog i u MUP je duže od dve decenije.

- Radim u operativi, poslednjih pet godina se bavim sprečavanjem nasilja u porodici. Srećan sam što se time bavim jer je to posao koji koristi ljudima, a to mi pomaže da se i ja osećam korisno. Bilo je trenutaka kada nisam mogao da radim, ali uvek se trudim da što pre stanem na noge. Važno je biti mentalno jak. Ja sam jak zbog moje porodice. Moja supruga Iva mi je velika podrška, imamo tri sina, dva psa, i veoma smo kompaktna celina - kaže uz osmeh.

Šta je MS

Dovodi i do potpune oduzetosti tela

Multipla skleroza je vrlo ozbiljna i nepredvidiva bolest promenljivog toka, ispoljava se neurološkim simptomima, a karakterišu je česta pogoršanja, koja se očituju kao prekid protoka informacija u mozgu, između mozga i tela.

Simptomi se kreću od blage ukočenosti i otežanog hodanja, preko utrnulosti i peckanja, slepila, poremećaja mokrenja, defekacije (pražnjenja creva), bolnih mišićnih grčeva, problema s koordinacijom i ravnotežom, govorom ili gutanjem, poremećaja seksualnih funkcija, pa sve do potpune oduzetosti, paralize, i trajnog invaliditeta obolelih, jer znatan broj bolesnika posle 15 godina bolesti postaje vezan za invalidska kolica.

Suzana Trajković

Bonus video

02:52

OSETILA SAM DA MI TRNE PRVO NOGA, PA RUKA... Jelena već dve godine živi s multipla sklerozom, ALI NEMA NIKAKVIH POTEŠKOĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track