NEVREME PRETI SRBIJI, RHMZ IZDAO UPOZORENJE! Očekuju se grad i veća količina kiše: Vodostaji u PORASTU! Prognoza do kraja nedelje
Foto: Shutterstock

danas do 26 stepeni

NEVREME PRETI SRBIJI, RHMZ IZDAO UPOZORENJE! Očekuju se grad i veća količina kiše: Vodostaji u PORASTU! Prognoza do kraja nedelje

Društvo -

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Tokom jutra po kotlinama i duž rečnih tokova se očekuje kratkotrajna magla. Lokalno se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode s gradom i većom količinom kiše.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Duvaće slab do umeren severoistočni i istočni vetar koji će u zoni pljuskova kratkotrajno biti jak i olujni. Najniža temperatura od 10 do 16, a najviša od 22 do 26 stepeni.

U Beogradu se danas takođe očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme, popodne i uveče s pljuskovima i grmljavinom.U pojedinim delovima grada lokalno su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i većom količinom kiše.

Duvaće slab do umeren severoistočni i istočni vetar, u zoni pljuskova jak. Najniža temperatura oko 16, a najviša oko 24.

RHMZ upozorava na vremenske nepogode

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Do kraja ovog i početkom sledećeg meseca nastavlјa se nestabilno vreme sa plјuskovima i grmlјavinom. Lokalno se očekuju vremenske nepogode: grad, jak i olujni vetar i velika količina padavina za kratko vreme, od 20 do 50 mm u zoni najintenzivnijih plјuskova, ponegde i više", navodi se u upozorenju RHMZ.

Upaljen meteo alarm

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U većem delu Srbije upaljen je narandžasti meteo alarm zbog kiše i grmljavine, dok je u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru Kosova i Metohije na snazi žuto upozorenje.

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavio je RHMZ.

Žuti meteo alarm upozorava na potencijalnu opasnost od vremenskih nepogoda.

"Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se na sajtu RHMZ.

Vreme narednih dana

U četvrtak toplo, sparno i nestabilno uz dnevni razvoj oblaka sa kratkotrajnim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Biće i sunčanih perioda. Vetar slab jugoistočni, istočni i severoistočni, u južnom Banatu umeren jugoistočni. Pritisak oko ili malo iznad normale. Minimalna jutarnja temperatura od 12°C do 16°C, a maksimalna od 24°C do 28°C. Uveče je moguća kratkotrajna kiša. Temperatura u 22h od 15°C do 18°C.

Do kraja sedmice nestabilno vreme sa sunčanim periodima i dnevnim razvojem oblaka uz povremenu kišu i kratkotrajne lokalne pljuskove sa grmljavinom. Dnevna temperatura u manjem porastu u četvrtak i petak.

Vodostaji u porastu

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

"Na Savi kod hidrološke stanice Šabac vodostaj će se narednih dana kretati iznad granice redovne odbrane od poplava. Na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Jadru, Likodri, Lјuboviđi, Skrapežu, Đetinji, Moravici i gornjem toku Zapadne Morave tokom 31. maja i 01. juna vodostaji će biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su izlivanja", upozorio je RHMZ.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:28

PRECIZNA VREMENSKA PROGNOZA ZA MESEC FEBRUAR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track