POZOVITE OVAJ KOD I PROVERITE DA LI PRATE VAŠ TELEFON! Marketinški stručnjak: Sa razdaljine od 5 do 7 metara mogu da skinu sve!
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

POZOVITE OVAJ KOD I PROVERITE DA LI PRATE VAŠ TELEFON! Marketinški stručnjak: Sa razdaljine od 5 do 7 metara mogu da skinu sve!

Društvo -

Ukrajinska influenserka Ana Alkimova, koja ima 600.000 pratilaca na Instagramu, objavila je apel za pomoć klinici u gradu Dnjepru na istoku zemlje, rekavši da ima povređenih ukrajinskih vojnika.

Zoran Živković, Saša Borojević
foto: Kurir tv

Samo nekoliko sati nakon njenog apela, međutim, ruske rakete pogodile su bolnicu, a nastradale su četiri osobe. Napad koji je zgradu pretvorio u gomilu ruševina ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nazvao zločinom protiv čovečnosti.

Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije i Saša Borojević, marketinški stručnjak komentarisali su opasnosti koje društvene mreže mogu doneti, kao u gorepomenutoj situaciji.

Nesmotrene izjave ove vrste mogu dovesti do nepredviđenih reakcije, upozorava Živković.

- Činjenica da vi delite vaše lične podatke tog trenutka može da pretpostavlja određeni problem za vas ukoliko to može da izazove nečiju reakciju, u ovom primeru reakcija jedne od strana u sukobu donela je velike posledice. Imali smo slične primere u operaciji u Ukrajini, gde je visoki rukovodilac objavio fotografiju sa svog rođendana, gde je opet ruska vojska brzo reagovala - kaže Živković i bitnim naglašava:

- Savet je da ne držite automatski uključen GPS i odavanje lokacije. Sve aplikacije pritiskaju da date lokaciju, a to je iz razloga što te apllikacije prodaju te podatke o vama marketinškim agencijama. Vodite računa o tome šta ćete i sa kim podeliti - savetuje Živković.

Mi smo potpuno nesvesni toga šta aplikacije sa sobom nose, upozorava Borojević.

- Mi toliko površno posmatramo stvari. Sve društvene aplikacije su pod patronatom državnom službom. Rusija ima svoju društvenu mrežu V kontakt, Tik-tok je pod patronatom kineskih službi, Fejsbuk, Instagram je pod patronatom CIA, Amerike. Dobre strane mreža znamo, ali loše ne znamo. Loša strana je da dok mi sada pričamo, vam je svetlela zelena lampica na telefonu. To znači da je neko počeo da pakuje ključne reči u folder. Na primer vama će se pojaviti vrlo brzo to o čemu ste pričali. Pod algoritmima skupljaju se podaci o onome o čemu govorite. Sa vašim uključenim blututom, na razdaljini od 5-7 metara mogu da skinem sve vaše podatke sa telefona - upozorava Borojević.

Zoran Živković, Saša Borojević
foto: Kurir tv

Softveri, za koje i ne znamo, prate sve naše poteze na telefonima.

- Mi mislimo da pravimo neku vrstu zaštite, ali na primer, posebno u Beogradu, prodaju se aplikacije koje već imaju softvere u telefonu. On apsolutno prati sve vaše lozinke, aktivnost na svim društvenim mrežama. Softveri služe za dve vrste špijunaže, industrijsku i neverstvo. Kada muž poklanja ženi telefon neka proveri da li se unutra nalazi softver. Određena grupa mladića dosetila se jedne priče, a to je da skrinšotuje vašu fotografiju na instagramu, ubace jedno slovo više u vašem imenu i prezimenu i počnu da šalju poruku prijateljima, da traže broj telefona, ona daje broj jer su prijatelji, na njen telefon stiže kod, ona prihvata kod i sa računa joj je skinuto 10.000 - kaže Borojević.

03:00

OVIM KODOM MOŽETE PROVERITI DA LI PPRATE VAŠ TELEFON

Otkrio je kod pod kojim možemo proveriti da li se naši podaci negde prosleđuju.

- Pripremite telefon i ukucajte *#21# i pozovite ovaj broj. Tako ćete znati da li se vaši podaci prosleđuju negde. Ako piše "nije prosleđeno" onda je sve u redu. Svako može ovo da uradi i da proveri bezbednost svog telefona. Urađeno je još jedno istraživanje FBI, šta vaši lajkovi govore o vama. Ako ste nešto lajkovali deset puta, veštačka inteligencija zna više o vama nego vaše kolege sa posla. Ako ste nešto 150 puta lajkovali, znaju o vama više nego vaša majka. Ako ste nešto 300 puta lajkovali i više, onda znaju više o vama nego vi sami o sebi - ispričao je Borojević.

Ne ulazeći u istinitost podataka Živković ima malo drugačije viđenje.

- Mi kao pojedinci nismo interesantni tim specijalnim službama. Treba biti paranoičan pa misliti da vas prate CIA, FBI. Hoću da umirim ljude, 90 odsto ljudi treba da se pobrine šta dele na društvenim mrežama. Suštinski ako koristite viber, on može da prikuplja podatke o vama, i 99 odsto tih podataka se isključivo prodaje u funkciji marketinga, a ovo ostalo, služi isključivo da vam iskoče reklame koje su u vezi sa time što ste radili. Nevolja je ako ti alati dođu u ruke kriminalaca, onda se javljaju štete koje je teško dokazati. Moramo biti oprezni u provokacijama sa neta, a to može biti i poziv prijatelja da nešto kliknete - rekao je Živković.

Borojević je spomenuo još jedno istraživanje.

- Najveći broj žrtava su deca, a najveći broj slika dece kače upravo roditelji. Ništa vam ne znači, onog trenutka kad ste dali saglasnost, a morali ste da date saglasnost, automatski vam se sve na Guglu čuva, bez obzira što ste ih obrisali. Ako nekome budete bezbedonosno interesantni, naći će o vama sve. Najbolje je da nemate društvene mreže - savetuje Borojević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track