Najnovije vesti

PRLJAVA KIŠA I OLUJNO NEVREME TUTNJE KA SRBIJI: Evo kako će se kretati tokom dana! Ovi delovi zemlje su na udaru - BUDITE SPREMNI!
Foto: Kurir

oprezno

PRLJAVA KIŠA I OLUJNO NEVREME TUTNJE KA SRBIJI: Evo kako će se kretati tokom dana! Ovi delovi zemlje su na udaru - BUDITE SPREMNI!

Društvo - 12:42h

Nakon jučerašnjeg burnog dana sa snažnim olujama i gradom, današnji dan doneo je Srbiji stabilizaciju vremena.

Nebo nad Srbijom od jutra je vedro, pa se pred nama očekuje sunčan i topao dan, nalik pravom letnjem. Maksimalna temperatura biće od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

U ovom času snažan oblačni sistem nalazi se iznad zapadnog i centralnog Mediterana. U pitanju je oblačnost u sklopu plitkog ciklona koji ovim predelima donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom. U toku dana ovaj snažan oblačni sistem premeštaće se prema Jadranskom moru i Alpima, a u noći ka četvrtku deo ove oblačnosti zahvatiće sa jugozapada, odnosno sa Jaranskog mora i Srbiju.

Superćelijska oluja, oluja
foto: Shutterstock

Na području Srbije pod uticajem ovog sistema u četvrtak će biti znatno više oblačnosti, ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Tokom dana padavine će biti ređe, dok se više padavina očekuje posle podne i pred kraj dana.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa obilnim padavinama i vrlo jakom grmljavinom, uz lokalnu pojavu grada.

Prete nam grmljavinske oluje

Najveća opasnost od grmljavinskih oluja očekuje se u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i severoistočnim predelima Srbije. Na pojedinim lokacijama u ovim predelima može se očekivati preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Inače, zahvaljujući izraženom južnom strujanju, do našeg područja sa severa Afrike stići će visinskim strujama i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u predelima sa padavinama očekuje prljava kiša. Reč je o potpunoj prirodnoj pojavi, iako retkoj, ali ne i neuobičajenoj za naše područje pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

I u četvrtak se ponovo očekuje veoma toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu oko 30°C.

nevreme, Kiša, pljusak, Beograd, košava, vetar
foto: Zorana Jevtić

U petak kratka stabilizacija vreme

U petak se očekuje kratkotrajna stabilizacija, ali ne zadugo. U ovom času snažan ciklon nalazi se nad severnim delom Atlantika, a u sklopu njega veoma izražen hladni front.

Ovaj front prostire se preko Britanskoh ostrva i zapadne Evrope i na svom putu preko Alpa i centralne Evrope u subotu posle podne i uveče stići će i do Srbije i doneti u subotu krajem dana, uveče i u nedelju veoma jaku promenu vremena sa obilnim padavinama i mogućim grmljavinskim olujama.

Prethodno će južno strujanje doneti vreo vazduh sa severa Afrike i pesak iz Sahare, a od drugog dana vikenda očekuje se osveženje.

Kurir.rs/Telegraf

Bonus video:

00:49

KATAKLIZMA U LIBIJI, OLUJA DANIJEL POTOPILA GRADOVE: Srušene brane, više od 2.000 mrtvih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track