Najnovije vesti

OVO JE DETALJNA PROGNOZA ZA OKTOBAR: Poznati meteorolog do detalja otkrio šta nas čeka! Već početkom meseca najavio PRAVI ŠOK!
Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić

vremenska prognoza

OVO JE DETALJNA PROGNOZA ZA OKTOBAR: Poznati meteorolog do detalja otkrio šta nas čeka! Već početkom meseca najavio PRAVI ŠOK!

Društvo -

Početkom oktobra nas čeka natprosečno toplo vreme kada ćemo imati od dva do pet letnjih dana sa temperaturama preko 25 stepeni Celzijusovih, dok nas prema dugoročnoj prognozi u narednom mesecu čeka od devet do 13 dana sa padavinama, kaže za Kurir meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

- Ako govorimo o prvoj dekadi oktobra odnosno samom početku meseca prognozira se natprosečno substabilno vreme gde ćemo imati od dva do pet letnjih dana gde će u nižim predelima biti preko 25 stepeni. Ipak, drugu i treću dekadu oktobra će obeležiti promenljivo vreme, oblačno sa kišom. Ukupna mesečna količina padavina biće u granicama proseka odnosno od 40 do 70 mm u nižim predelima, dok će na planinama biti do 80 mm - navodi Sovilj i dodaje:

Slobodan Sovilj
foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

- Prema dugoročnoj prognozi prognozirana je srednja maksimalna temperatura od 18 do 21 stepen što znači da ako uporedimo sa prethodnim tridesetogodišnjim periodom ovaj oktobar će biti topliji od proseka, ali ne baš kao što je to bio septembar koji se nalazi u vrhu liste od početka merenja jer je odstupanje od čak plus pet stepeni.

kiša, Kišobran
foto: Petar Aleksić

Što se tiče kišnih dana Sovilj kaže da će ih biti od devet do 13.

- Sam kraj meseca iliti poslednju dekadu obeležiće kišovito vreme u Srbiji kao i južni Jadran, region Grčke i Jonskog mora sa češćim naoblačenjima sa kišom ili pljuskovima. Temperatura će biti u granicama proseka, maksimalne dnevne će biti oko 20 stepeni u nižim predelima.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track