Najnovije vesti

SNEG ZAVEJAO OVAJ DEO EVROPE: Zima stigla pre jeseni - napadalo 38 cm SNEGA!
Foto: Nenad Kostić

NEZAPAMĆEN SLUČAJ

SNEG ZAVEJAO OVAJ DEO EVROPE: Zima stigla pre jeseni - napadalo 38 cm SNEGA!

Društvo - 11:24h

I dok u Srbiji i na našem području preovladava pravo letnje vreme, uz temperature i do 35°C, pravo zimsko zahlađenje zahvatilo je krajnji sever Evrope.

Prethodnih dana preko severne Evrope premeštao se snažan ciklon. On je u svom zadnjem delu uslovio prodor polarnog vazduha, pa je na severu Švedske i Finske pao obilni sneg.

Reč je o najobilnijem snegu u septembru, a na severu Finske palo je čak 38 cm snega, koliko je izmereno i u švedskom gradu Kiruna. Inače, reč je o jednom od najhladnijih mesta zimi u Evropi, gde temperature padaju i ispod -50°C. Ovakav obilni sneg nikada nije do sada zabeležen u Laponiji u ovom delu godine.

Sneg je zabeleo mnoge predele na ovom području, a padao je i na severozapadu Rusije i na obali Barencevog mora i u ruskom gradu Murmansk.

Jako zahlađenje donelo je temperature ispod 0°C.

Sneg je izazvao velike probleme u saobraćaju.

Inače, prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Laponiji je oko 8°C, a ujutro oko 2°C.

Sneg nije neuobičajena pojava na kraju septembra u Lpaoniji, ali su retke veoma obilne količine.

I dok je jako zahlađenje zahvatilo sever Skandinavije, na jugu Skandinavije bilo je osetno toplije, uz temperature od 15 do 20°C, pa tako ovo zahlađenje nije prodrlo do juga Švedske i Finske.

Već od danas toplije je i na severu Skandinavije, pa će kiša topiti snežni pokrivač, a temperatura će biti od 5 do 10°C.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track