KAD SPECIJALAC IZ ALBANIJE KAŽE "BRAVO, SRBIJO!" Srpski "sokolovi" i "gifoni" u svetskom vrhu elitnih vojnih i policijskih timova!
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

SWAT takmičenje u kuvajtu

KAD SPECIJALAC IZ ALBANIJE KAŽE "BRAVO, SRBIJO!" Srpski "sokolovi" i "gifoni" u svetskom vrhu elitnih vojnih i policijskih timova!

Društvo -

Bilo je to zahtevno i teško takmičenje koje je od učesnika zahtevalo da pokažu veštine specijalaca, fizičku spremnost i naravno precizno gađanje pištoljima i puškama.

Reč je o nadmetanju elitnih vojnih i policijskih timova "Kuwait SWAT Elite International Competition" održanom u Kuvajtu, koje je posle višegodišnje tradicije otvoreno i za strance, a ove godine na njemu nastupila i ekipa 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije. Ne samo da je učestvovala, već je i osvojila visoko peto mesto među 19 timova iz 15 zemalja.

Kuvajt
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Takmičenje je prvobitno bilo namenjeno za SWAT (Special Weapons and Tactics - specijalno naoružanje i taktika) timove, policijske, a sada je otvoreno i za vojne koji se u suštini bave istom tematikom - rešavanjem talačkih situacija i slično.

U Kuvajt je otputovalo osam pripadnika "sokolova" i "grifona", bataljona 72. brigade za specijalne operacije, a sa sobom su poneli i svoje naoružanje - pištolje "glok 17", automatske puške SKAR-L i snajperske puške SAKO TRG 22. Imali su pripreme, ali ne precizno za zadatke koji su bili pred njima na nadmetanju, već uobičajene za slična takmičenja, čime je njihov uspeh još veći.

- Nastupili smo na osam poligona, od kojih su nam dva, u skladu sa propozicijama, bila potpuno nepoznata. Veče uoči nastupa smo obavešteni kako izgledaju i pred sam nastup smo imali kratak brifing. Žrebom su određivani konkretni zadaci svakog člana ekipe, tako da niko nije mogao da odredi svoje ljude za zadatke za koje se zna da bi na njima postigli dobar rezultat. Jednog dana takmičenje je počelo u četiri sata ujutru. Bilo je na poligonima fizičkih prepreka koje neki učesnici, a svi smo tamo okupljeni iz celog sveta bili profesionalci, nisu mogli da pređu zbog iscrpljenosti - objašnjava starešina 72. brigade za specijalne operacije, učesnik takmičenja.

Njemu je zvanično odobreno da govori za "Politiku" ali anonimno, što je u skladu sa praksom Vojske Srbije da se identitet pripadnika specijalnih jedinica ne otkriva kroz tekst ili fotografije.

Kuvajt
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Poligoni su bili takvi da dočaravaju angažovanje u realnim situacijama. Takmičari su se kretali kroz njih, gađajući mete, a one su bile metalni "tanjiri" ili likovi "terorista", a bilo je i pokretnih ciljeva. I gađalo se iz pokreta, ali i iza zaklona - na primer iza i ispod automobila, "oslobađani" su taoci iz otetog aviona (zaista poligona u obliku putničke kabine, do koga se stizalo trkom uz stepenice poput onih koje se postavljaju uz vazduhoplov) i slično.

Fizičke prepreke su se savladavale penjanjem preko njihovih konstrukcija ili uz uže, prolaskom kroz bazen u vodi do grla i na druge načine. Ilustracije radi, jedna od prepreka je simulirala višespratnu zgradu, ali bez stepenica - pa se na spratove trebalo penjati "izvlačenjem" na ruke. Nošenje tereta se podrazumevalo, radilo se o lutkama ili o nekom od članova tima.

1 / 10 Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Organizatori takmičenja su u najboljem svetlu pokazali šta je duh specijalnih jedinica, ne samo time što su bili dobri domaćini kolegama iz sveta. Oni su poligone, odnosno kako se to kaže u svetu praktičnog streljaštva, stejdžove, nazvali po svojim pripadnicama koji su poginuli radeći posao specijalca. Poštovanje iskazuju i veteranima koji više nisu u jedinicama - oni imaju status živih legendi, a njihove mlađe kolege i poklonici čak i nose majice sa njihovim likovima.

- Četvrtog dana takmičenja, a te aktivnosti su nazvane Operacija "Sad el Abdulah", bili smo prvi i dobili smo medalje za taj uspeh - ističe sagovornik "Politike".

Snajperisti su bili na posebnim iskušenjima. Nisu bile u pitanju daljine gađanja, već male mete. Gađali su špil karata, otvoren i raširen prema njima. Dobijali su zadatak da se gađa, na primer, karta "devet karo" i na njima je bilo da je što pre pronađu i pogode.

Većina učesnika bila je iz zemalja arapskog sveta, ali bili su tu i predstavnici Španije, Malte, Rusije, Kirgistana, Indonezije... Ispred naših momaka na kraju su bili samo Kuvajt (A tim), Rusija ("Vitjaz"), Bugarska (SOBT) i Kuvajt (B tim).

- Domaći timovi, kuvajtski, dva policijska i dva vojna, bili su odlični. Na nas su jak utisak ostavili tim ruskog "Vitjaza", specijalci njihove Nacionalne garde, bugarski specijalci iz policijske jedinice SOBT su prikazali izuzetnu spremnost, ali i Jordanci, za koje se to na prvi pogled ne bi reklo, ali su na nastupima pokazali svoju snagu, izdržljivost i brzinu - kaže starešina 72. brigade za specijalne operacije.

I naši momci su dobili komplimente kolega za učešće na takmičenju, između ostalih i od Rusa, a i jedan specijalac iz Albanije, neopterećen balkanskim rivalitetima, rekao im je: "Bravo, Srbijo!"

Kurir.rs/ Politika/ Preneo: S.Đ.

Bonus video:

08:01

VOJSKA SRBIJE ODBRANA 23

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track